Прочитај ми чланак

КАП КОЈА ЈЕ ПРЕЛИЛА ЧАШУ? Почео хладни рат Загреба и Београда

0

Хапшење хрватског шпијуна у Србији дефинитивно је означило почетак хладног рата на релацији Београд-Загреб, који више није само вербални, оцењују саговорници „Блица“.

y

Фото: Приватна архива – Чеда Чоловић

Хапшење хрватског шпијуна у Србији дефинитивно је означило почетак хладног рата на релацији Београд-Загреб, који више није само вербални, оцењују саговорници „Блица“.

После константних провокација из Хрватске, што је кулминирало срамним изјавама Зорана Милановића, а не тако давно и економске блокаде границе, тензије између двеју земаља до усијања доводи случај хрватског шпијуна Чеде Чоловића. Била је то жишка на ионако добро угрејан терен. Ублажавање тензија, осим окончања избора у Хрватској, могла би да донесе једино ЕУ, сматрају наши саговорници.

Бојан Клачар из Центра за слободне изборе и демократију (ЦЕСИД) констатује да су односи веома лоши.

– Од рата 1995. године односи између Србије и Хрватске никада нису били гори. Истовремено, нема озбиљних назнака да би ускоро могло доћи до побољшања, а таква воља посебно се не види у Хрватској. Проблем би могли да ублаже једино тамошњи избори, након којих би тензије између двеју земаља могле да спласну. У решавању конфликата могла би да посредује и Европска унија. У супротном, не треба очекивати отопљење односа – оценио је за „Блиц“ Клачар.

Директор Центра за регионализам Александар Попов каже за „Блиц“ да хладни рат између Србије и Хрватске одавно траје, а да су тренутна дешавања само надзиђивање.

Фото: Танјуг, Н.Mилошевић,илустрациjа

– У време хладног рата и поред заоштрених односа великих сила, САД и Совјетски савез су одржавали дипломатске односе. Такве релације данас не прекидају ни Хрватска и Србија, али имамо континуиране тензије и политичко заоштравање – оцењује Попов.

Наш саговорник напомиње да је одувек било хапшења шпијуна, чак и размена шпијуна међу земљама, али да је хапшење Чоловића некако дошло у чудном моменту.

– Видећемо шта каже тужилац, али некако је чудно да се Чоловић појављује у моменту када су односи Хрватске и Србије толико пољуљани – оценио је Попов.

Политички аналитичар Душан Јањић сматра, међутим, да би после најновијег заоштравања односа двеју земаља, тензије можда могле и да спласну, али под одређеним условима.

– Треба видети резултате истраге и тежину случаја, али важно је да би сада могао да се отвори простор за трговину и размену потерница. То би могло да води нормализацији односа Хрватске и Србије – каже Јањић за „Блиц“.

Како је „Блиц“ писао, Чедо Чоловић (57) је осумњичен да је имао специјалан задатак – да врбује сведоке за случајеве Срба оптужених у Хрватској, али и да неке сведоке елиминише. Чоловића је, према тим наводима, врбовала Сигурносно-обавештајна агенција Хрватске (СОА), која, како се могло чути, у Србији има мрежу шпијуна, највише некадашњих припадника Војске Републике Српске Крајине.

Чоловић је завршио школу резервних официра и добровољно се пријавио у југословенску војску. Био је капетан у ЈНА.

Осумњичен да је одао да се официр РСК скрива у Тексасу

Како „Блиц“ сазнаје, Чеда Чоловић је између осталог осумњичен да је хрватским службама открио где се крије некадашњи припадник Војске РСК, кога та земља тражи због ратних злочина, и то је била последња информација коју им је доставио.

Према нашим информацијама, Чоловић је последњих месеци из војних извора покушавао да сазна где се налази тражени официр.

– Чоловић је хрватским обавештајним службама одао да се та особа налази у Тексасу, у Америци – наводи извор „Блица“.

Како сазнајемо, управо хапшење Чоловића било је тема састанка на којем је премијер Вучић разговарао са људима од највећег поверења из обавештајних служби, безбедносног и сектора одбране, а који је пре пет дана одржан на непознатој локацији. Само два дана касније Чоловић је ухапшен.

Ковач: То се решава без јавности

Шеф хрватске дипломатије Миро Ковач изјавио је да Хрватска, упркос покушајима да успостави везу са српском страном, није добила никакву информацију о хапшењу.

– Све то заједно су некакве неуспеле показне вежбе које не воде никуда – рекао је Ковач и додао, говорећи о протоколу, да је „ред да се друга страна обавести и да се то тихо решава, без јавности“.

Казна и више од 10 година

Више тужилаштво у Београду покренуло је истрагу против Чеде Чоловића, коме је одређен притвор од 30 дана. Тужилац је затражио одређивање притвора због опасности од бекства осумњиченог, да не би утицао на сведоке, да не би поновио кривично дело, као и због узнемиравања јавности. За наведено дело предвиђена је казна затвора од преко 10 година.