Прочитај ми чланак

Канцеларије за европске интеграције: Нема датума о почетку преговора већ нови критеријуми

0

Kancelarije za evropske integracije(Танјуг, Данас)
Директор Канцеларије за европске интеграције Милан Пајевић изјавио је да Европски савет 28. јуна највероватније неће одредити тачан датум када ће Србија почети преговоре о чланству с ЕУ, већ да ће дати зелено светло Европској комисији (ЕК) да предузме кораке неопходне за почетак преговора.

“Европски савет ће тада највероватније одобрити ЕК да предузме све што је потребно за почетак преговора са Србијом, без одређивања било каквог прецизног датума“, рекао је Пајевић за сутрашњи “Данас“ објашњаваћи да ће Савет уместо очекиваног датума највероватније дати зелено светло ЕК за почетак преговора ако Србија испуни све неопходне услове, односно примени споразум постигнут с Приштином.

Након тога ће ЕК, навео је Пајевић, у складу са својом агендом, почети консултације с представницима Србије током јула.

Према његовим речима, једини, симболичан датум биће сазивање међувладине приступне конференције крајем октобра или почетком новембра, којом ће се озваничити почетак приступног процеса.

После одлуке Европског савета, објаснио је Пајевић, најпре креће експланаторни скрининг 23. и 24. поглавља током којег представници ЕК објашњавају нашим представницима задуженим за та поглавља њихове кључне елементе.

Затим следи анализа досадашње усклађености наших прописа с европским (скрининг), а потом и утврђивање критеријума за отварање преговора у дотичним поглављима.