Прочитај ми чланак

Кампања СНС на мрежама „Стави 1“, Вучић каже да не зна о чему се ради

0

Да СНС има најбољу изборну машинерију, одавно је познато. Ниједан детаљ у кампањи се не препушта случају, па се чак и активисти и симпатизери позивају да своје личне профиле на друштвеним мрежама посвете странци тако што ће профилну слику заменити бројем 1 - односно редним бројем изборне листе на предстојећим изборима. Међутим, овога пута поједини симпатизери су одбили да спроведу захтев странке. Уједно су многи корисници друштвених мрежа на основу таквих профилних слика покушали да утврде ко им је од пријатеља члан Српске напредне странке.

Идеја је била, како стоји у процурелој циркуларној поруци активиста СНС, показати моћ тиме што би свако ко уђе у свој именик или листу пријатеља видео низ слика својих познаника са бројем и тако схватио уз кога је већина. Други циљ је био, каже се у поруци, истерати на чистац оне који су од странке много добили, а крију се.

Foto: printscreen

„Испратите и реагујте ако се неко прави луд. Постоји и нека апликација за Фејсбук, где се додаје само на слику доле назив кампање, евентуално може и то“ – наведено је у тој поруци.

Опоненти политике СНС, али и они радознали покушали су на основу нових профилних слика својих пријатеља на друштвеним мрежама да установе ко је међу њима члан партије.

Срђан Драгојевић навео је на фејсбуку: „Параноја стисла. Морао сам проверити – Обавеза робовима свињске хунте да ставе на профил – Бр.1 За насу децу. Није ваљда да и код мене…50 к пратилаца на Тw – нити један! Хух, добро је, да видим ФБ! И…Ајоој! Ево га. Један једини. Али, за срце ме уједе! Блок, делијо. Не прихватам висе непознате. Соррy. Не иде.“

На питање да ли је задовољан бројем људи који су ставили профилну слику са бројем 1 председник Српске напредне странке каже да се тиме не бави.

„Немам појма о чему ме питате. Али буквално немам појма о чему причате. Не знам о чему се ради уопште. А не чиме сам задовољан, чиме нисам задовољан“, рекао је.

Новинар Гојко Влаовић коментарише да би и без кампање са стављањем броја 1 на профилне слике присталица, СНС сигурно победио на предстојећим изборима и да та идеја у кампањи никако неће помоћи.

„Има и она прича о томе како гласачи Српске напредне странке у великим срединама и на друштвеним мрежама просто не смеју да се експонирају својим именом и презименом, како су они сви ботови, па ето прилике да они покажу како се не плаше да покажу своју страначку орјентацију“, оцењује Влаовић.

Посвећивање профилних слика постало је популарно 2015. после терористичких напада у Француској када су људи широм света бојили своје фотографије у тробојку. У политичким кампањама, пак, приватни профили никада нису масовно коришћени на тај начин.