Прочитај ми чланак

КАКВА БРУКА Селаковић не зна како да се понаша пред министром спољних послова Кине

0

Министар спољних послова Никола Селаковић, осим што је "врло активан" на позицији за коју га плаћају грађани Србије, изгледа не зна како се поздрављају "браћа Кинези". Тако је јуче на аеродрому, приликом дочека министра спољних послова Кине настала једна непријатна ситуација.

Селаковић је на аеродрому „Никола Тесла“ дочекао државног саветника и министра спољних послова НР Кине Ванг Јиа, а када је кинески министар изашао из авиона српски министар је потрчао да га поздрави (и загрли).

Поздрав, међутим, није прошао баш најбоље јер Селаковић очигледно не зна како се народ који нам је толико близак поздравља. Кинески државник кренуо је да се наклони и у чуду је покушавао да схвати шта Селаковић покушава да уради са својим загрљајем.

Ово се претворило у помало комичну и непријатну игру ширења руку, јер министар Кине није имао намеру да Селаковићу падне у загрљај. Иако је прикладан био благи наклон и руковање, Селаковић је кренуо да министра обгрли што је овај наравно дочекао збуњено, па су се на крају „руковали лактовима“.

Све ово и не чуди, јер се Селаковић изродио из странке чија је филозофија „доћи ће жути људи“ већ позната у Кини, јер ју је кинеским државницима пренео бивши председник Србије Томислав Николић.

– Био је код нас пре 200 година један мудар човек, а био је пророк. Никада није чуо за Кину, али је рекао: “Доћи ће људи са истока – жути људи и завладаће светом и они ће да пију воду са реке Мораве”. То је српска река. Данас пију и са Рајне, и са Мајне, отишли су даље него што је наш пророк могао да замисли – рекао је својевремено Николић.