Прочитај ми чланак

Како власт планира да озакони гондолу на Калемегдану

0

Изградња гондоле на Калемегдану заустављена је одлуком Управног суда, јер инвеститор није испунио низ услова приликом подношења захтева за грађевинску дозволу. Шта год буде урађено на исправљању недостатака, као главна препрека изградњи гондоле и даље остаје План генералне регулације, који изричито забрањује постављање жичара на Београдској тврђави. Међутим и то би могло да се промени. На то упозорава покрет Не давимо Београд. У преводу, оно што је било забрањено, изменама планова убудуће би могло бити дозвољено.

Управни суд је у марту донео одлуку да уважи тужбу организације РЕРИ и поништи грађевинску дозволу Министарства грађевинарства која је издата за извођење припремних радова на Калемегдану за изградњу гондоле.

© CC0 / Pixabay

У образложењу пресуде између осталог се наводи да је РЕРИ тужбом основано указао да је решењем о грађевинској дозволи повређен закон јер је та одлука донета искључиво у складу са Законом о планирању и изградњи, што у овом случају није било довољно.

Управни суд напомиње да је Београдска тврђава споменик културе, од изузетног значаја за Републику Србију, да је и археолошко налазиште „Антички Сингидунум“ и да се све то налази на простору културно историјске целине „Консачићев венац“ такође од изузетног значаја за Србију.

Имајући све то у виду, закључује се да су морали да се примене и Закон о процени утицаја на животну средину, Закон о културним добрима чије су одредбе о испуњавању услова за извођење радова на непокретним културним добрима Леx специјалис у односу на Закон о планирању и изградњи.

Све ово није обесхрабрило представнике власти.

Никад неће одустати

Да ће Управни суд донети одлуку којом понишрава грађевинску дозволу, било је јасно месецима раније. Другачије није могло бити пресуђено ако се поштује закон.

Представници власти су зато и пре пресуде отпочели припрему терена за наставак пројекта изградње гондоле на Калемегдану.

Зато можда и није било изненађење када је на седници Владе Србије, баш оној којој је присуствовао и председник Србије Александар Вучић, донета одлука о смени председника и једног члана Управног одбора Републичког завода за заштиту споменика културе.

Ова смена би можда прошла и незапажено да није реч о истом оном Управном одбору који је изнео низ критика око поступања надлежних у случају гондоле на Калемегдану.

Смењени председник и члан УО о свом разрешењу нису ни обавештени. О томе су сазнали од новинара Нова.рс.

Требало би подсетити и на изјаву заменика градоначелника Горана Весића, који је након пресуде рекао да су постојали извесни правни недостаци, али да ће они бити решени кад Град Београд преузме целу причу око гондоле у своје руке. Ништа мање забрињавајуће нису биле ни изјаве саветнице Александра Вучића Сузане Васиљевић да председник Србије неће одустати од гондоле.

Ако је веровати сумњама покрета Не давимо Београд тај тренутак је близу.

Измене планова у току?

На основу информација да План генералне регулације и Генерални урбанистички план ускоро могу бити промењени, те у складу са тим на мала врата поново увести идеју и реализацију гондоле на Калемегдану, представници покрета Не давимо Београд захтевали су одговоре од Урбанистичког завода Беогада.

„Покрет Не давимо Београд позива Урбанистички завод Београда да се у што скоријем року огласи и изнесе информације да ли се изменама урбанистичких планова вишег ранга, отвара могућност изградње гондоле на Калемегдану. Овај пројекат нанеће немерљиву штету једном од највећих културно-историјских споменика Србије и од великог је друштвеног значаја да знамо да ли се у урбанистичким плановима који су тренутно у процедури или изради, наставља наметање овог штетног пројекта“, упозорили су у Не давимо Београд.

Објаснили су и како се ова идеја спроводи у дело.

„Због великог финансијског интереса инвеститора, план нижег реда, план детаљне регулације (ПДР) којим је предвиђена градња гондоле, усвојен је упркос томе што планови вишег реда, и План генералне регулације (ПГР) и Генерални урбанистички план (ГУП) не дозвољавају изградњу жичаре на том подручју. Због овога се Не давимо Београд већ обраћао Уставном суду.

Оба ова плана која не дозвољавају изградњу гондоле, претрпеће ускоро промене. ПГР је у фази јавног увида, а ГУП у изради и требало је у марту да буде на раном јавном увиду“.

Покушавају да сакрију

Зато, према мишљењу представника Не давимо Београд Радомира Лазовића, постоји основана сумња да се у овом тренутку изменама планова вишег реда предвиђа омогућавање изградње скандалозног пројекта гондоле на Калемегдану.

„На све начине покушавају да сакрију да ће правити гондолу. Покушавају да је на мала врата уведу у планску документацију, уместо да се баве заштитом културног наслеђа и интересима грађана. Оваквим планирањем одустаје се од стратешког промишљања града, нема више визије која би требало да се прати, већ ти планови служе да легализују штетне пројекте градске власти“, каже Лазовић за Нова.рс.

У овом тренутку није згорег напоменути на изјаву саветнице Александра Вучића Сузане Васиљевић, да је ово идеја председника Србије од које неће одустати.

„Председник Вучић се јако радовао гондоли на Златибору, радује се и гондоли и на Калемегдану. Нико не може у томе да га спречи. Нико га неће спречити да и тај пројекат заврши. Знам човека“, рекла је не тако давно Васиљевић.

Груписање снага против гондоле

Председник Управног одбора Регулаторног института за обновљиву енергију и животну средину (РЕРИ) Јован Рајић за Нова.рс каже да постоји велика вероватноћа да гондола на Калемегдану није заборављена прича.

„Обзиром на то ко стоји иза те идеје, свакако се то може закључити. Не заборавимо да је Горан Весић само два, три дана након пресуде којом се забрањује изградња гондоле рекао да је ту било неких правних неправилности и да када Град Београд буде преузео ствар у своје руке онда ће то бити отклоњено. Нисам имао увид у нацрте тих измењених планова, али према постојећем стању не постоји плански основ за изградњу жичаре на Калемегдану“, каже Рајић.

Уколико, заиста, градска власт има намеру да идеју о гондоли спроведе у дело, то би могли да изведу на два начина.

„Или да овим планским документом буде предвиђена могућност изградње или да буде обрисана забрана, па да се онда тумачи – ако нема забране, значи да је дозвољено. Овде је градња до сада била изричито забрањена и то са разлогом, а он је да би овако нешто трајно нарушило културно наслеђе античког Сингидунума. А то би даље изазвало шире незадовољство стручне јавности, али и грађана. У сваком случају пратићемо шта раде, измене уколико их буде било и радићемо, као и прошлог пута, на окупљању стручњака из ове области. Од архитеката, преко планера, људи из Европа Ностре. Радићемо поново на груписању тих снага и успротивићемо се опет изградњи гондоле, ако до тога дође“, истиче Рајић.