Прочитај ми чланак

Како је утихнула одбрана Косова?

0

Александар Вучић изјавио је баш на Божић, да је претходних дана имао тешке разговоре о Косову и Метохији, да Европа тражи да признамо његову независност, те да са појединим члановима Владе Србије нема исти став по овом питању. Дакле, да ли је председник Србије, намерно или случајно, у афекту свеопште панике, која га је несумњиво освојила, наметнуо сумњу да у до јуче његовој "истомишљеној" влади, постоје сарадници, који би то што пре да заврше ово питање, па, макар то било и признање Косова.

Питање Косова је у изборној кампањи СНС добило огроман простор, највише зато што су САД и ЕУ прошле године вршиле притисак кроз низ споразума у Бриселу и Охриду, отворено говорећи да од Београда очекују дефакто признање независности Косова. На великом предизборном скупу у београдској Арени у говорима су опет најчешће помињани путеви, пруге, стадиони, радна места и плате. Али, нико од говорника, а посебно не Вучић, није пропустио да говори о „одбрани територијалног интегритета“ и томе да никада неће прихватити независност Косова.

Сада је све утихнуло.

Додуше, власт и даље помало стидљиво спомене да Србија побеђује на Косову, али реалност на терену показује нешто сасвим друго. То „друго“ може се и између редова прочитати у говорима председника Србије, упркос чињеници да више нема некадашње театралности у његовим нарацијама о Косову.

– Наравно да један део мисли „предајте Косово живећемо боље“, само што то неће да кажу, а други кажу браните Косово. То је камен спотицања унутар земље, а да не причамо о притисцима споља, док људи мисле да је то „песма“, онако успут изговорите неку реч, а не питају вас јесте ли избегли санкције. Које је то питање по ком ми можемо да се усагласимо? Је л’ то питање уласка у ЕУ? Онда ће неко да нам постави питање? „Европа тражи да признамо независно Косово“, да, тражи, најмоћнија сила Уније то тражи суштински. Шта је то око чега можемо да се сагласимо – рекао је Вучић

Његову политику према Косову поразила су његове празне рачи и лажна обећања. Колико је само пута у прошлој години поновио да ће Србија да брани и одбрани Србе на северу Косова ако се Курти дрзне да их нападне. Срби су нападнути више пута и очекивали су од Вучића оно што им је обећао, да ће да их одбрани. Он то никада није урадио и очигледно је, нити ће. Вучић, међутим, брани себе и свој опстанак на власти, и то је одавно свима јасно. Изгледа да су тога постали свесни и Срби на Косову, и ту сада настаје велики проблем за само члана СНС-а Александра Вучића.

Срби на Косову су одавно постали таоци криминалних структура које су на вези са Београдом. То одавно није никаква тајна. Јасно је ко су сви ти Радоичићи и Веселиновићи. Она зградурина на Газиводама, које Вучићеве присташе називају викендицом, не стиче се послом у кинеским фабрикама за прераду гуме где председник Србије упорно „запошљава“ младе људе са југа Србије.

У СНС-у говоре да од када су приказани призори те “викендице”, повећавало интересовање младих за патриотизам и поновно служење војног рока.

У октобру 2019. председник Србије рекао је да неће да лаже народ и да каже да је Косово део Србије, али и нагласио да „није цело наше, али није ни њихово“, те да компромис није да Србија све изгуби, а да Албанци све добију. У јануару прошле године Вучић је спречио 3. светски рат. Тако су навели његови таблоиди.

Како га је спречио? Тако што није послао војску на Косово. Шест хаубица, 12 кампањола, 9 „Лазара“ . Није то мала ствар, известио је о томе и РТС.