Прочитај ми чланак

Кацин: Откривање политичке позадине убиства Ђинђића услов за ЕУ

0

jelko-kacin-1353366125-231668

 

У Европском парламенту је затражено да се расветљавање политичке позадине убиства бившег српског премијера Зорана Ђинђића унесе као услов у поглавље Правосуђе и темељна права преговора о чланству Европске уније са Србијом.

Четворица посланика главних политичких група у ЕП су то затражили у писму Европској комисији, наглашавајући да се владавина права у Србији неће моћи учврстити без расветљавања злочина режима Слободана Милошевића и потпуне истраге убиства Ђинђића, “чији су извршиоци иза решетака, а подстрекачи и даље на слободи”.

“Штавише”, предочили су они, “недавне спекулације да би бивши шеф Милошевићеве тајне полиције могао бити пуштен из затвора ако сарађује с тужилаштвом, само су додатни узрок нашој забринутости да би посебни интереси сковани под Милошевићевим режимом могли бити довољно жилави да зауставе или успоре и ослабе реформе садашње владе” у Србији.

Известилац за Србију у ЕП и посланик либерала Јелко Кацин, посланик Европске народне партије, која окупља странке десно од центра, Арно Данжан, као и посланици социјалиста и зелених, Марија Елена Копа и Марије Корнелисен писмо су упутили генералном директору Директората за проширење у Европској комисији Кристијану Данијелсону.

Они су подвукли да су преговори ЕУ са Србијом од историјске важности и да зато реформе за истинску владавину права имају значај за цео регион, који “и даље трпи последице ратова из ‘90-их и у тешкој је економској и финансијској кризи”.

Они су истакли да предлажу да се преговори са Србијом о поглављима 23 и 24 у потпуности отелотворе “тако што ће се као битно важно, у преговарачки оквир са Србијом унети став о злочинима Милошевићевог режима и његових тајних служби”.

И, како су подвукли, “став ЕУ конкретно мора бити да се захтевају резултати у тим случајевима, а то су политичка позадина убиства Ђинђића, убиства новинара и остало, и да се тражи да решавања тих случајева буду прелазни или услови за окончање преговора о поглављу 23”.

“Ми сматрамо да би ове мере имале далекосежне последице за отклањање опасних недостатака у обавештајном систему Србије, који је задржао везе с организованим криминалом”, образлажу свој захтев четворица посланика ЕП.

То би, подвлаче они, “био и коначни тест за независност и делотворност српског правосуђа”.

“Укратко, ми снажно верујемо да се владавина права у Србији неће моћи учврстити све док не буде у потпуности и целовито истражена политичка позадина убиства премијера Зорана Ђинђића”, стављају до знања Кацин, Данжан, Копа и Корнелисен.

Посланици ЕП су закључили да иако је “српско правосуђе успело да извршиоце Ђинђићевог убиства стави у затвор, они који су их подстакли да почине тај трагични чин су и даље на слободи”.

Такође су изразили спремност за састанак са Данијелсоном како би са њим “разменили мишљења о овом важном питању и најбољем начину да се с тим у вези поступи”.

(Бета)