Прочитај ми чланак

ЈУНКЕР: Нећемо тражити од Дачића харакири, не бих то волео

0

Београд -- Земље које нису решиле билатералне спорове не могу да постану део ЕУ, изјавио је председник Европске комисије Жан Клод Јункер.

“Желимо да земљама Балкана пружимо стабилност, не да увеземо нестабилност”, рекао је Јункер на конференцији за медије са председником Србије Александром Вучићем.

Како каже, Брисел жели нормализацију односа између Београда и Приштине.

„Међутим, није нама да кажем какав ће бити карактер тог споразума, на Београду и Приштини је да то одреде“, навео је Јункер.

Јункер је рекао и да “воли да посети Београд”, да је једном долазио раније, да му је ово друга посета, а ускоро ће каже бити и трећа.

“Хвала председнику Србије, примио нас је као принчеве. У Бриселу често говоримо о Србији, а ја сам хтео и да разговарам са Србима. Ово није никаква инспекција, нити прикупљање информација, већ отворени разговор”, рекао је Јункер.

Јункер је навео и да је његова посета Западном Балкану уследила неколико месеци пре самита у ЕУ у Софији и то, како каже, “показује у којој мери односи са Запаним Балканом представљају приоритетни значај”.

“Западни Балкан и Србија морају бити део ЕУ, без њих она није комплетна. ЕУ није ексклузивно власништво садашњих чланица и друге земље хоће да уђу. Србија је до сада највише напредовала, али то је и нормално, водимо преговоре већ неко време. Други ће тек почети са преговорима… Датум приступања не зависи од нас, већ само од Србије”, истакао је Јункер.

“Знам да је много оних који говоре од 2025. години и да желим да будем савршено јасан – то није обећање, то су перспецтиве, могућност, охрабрење. Земљ акоја жели да постане чланица након великих напора треба да буде охрабрена. Сви ваши напори нису били јалови, Србија је покренула одређени број реформи, неке су биле болне и заслужују наше поштовање и дивљење”, додао је он.

Осим тога, Јункер је истакао и да “није дошао у Београд да би држао лекције”.

“Србији нису потребне лекције, то је велика нација. Након данашњег разговора сам смирен, Србија иде ка ЕУ”, рекао је Јункер.

На питање о изјави српског шефа дипломатије Ивице Дачића да “Брисел од Србије тражи харакири”. Јункер је рекао: “Нећемо тражити од вашег шефа дипломатије харакири, заиста не бих желео да он тако нешто уради”.

На конференцији за медије са Јункером причао је и председник Србије Александар Вучић који је изјавио да би Србија могла да буде део ЕУ до 2025. уколико до тада, како каже, заврши много тешког посла.