Прочитај ми чланак

Јеремић: Бојим се да следи економско расуло, инфлација и несташице

0

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је у Новом дану да је његов први политички задатак као и странке на чијем је челу - поправљање или сређивање "политичког расула" у коме се Србија налази. "То је институционално, а бојим се да врло брзо следи и економско расуло, односно висока инфлација, несташице и пуцање грађевинског 'мехура', који ће имати страшне последице по све привредне делатности у Србији", истакао је Јеремић.

Оцењује да ћемо постати европска земља само „кад будемо нашли унутрашње снаге да се изборимо са овим што нас сапиње, као и са притисцима – институционалним, политичким, економским и безбедносним“.

Сложио се са констатацијом да је једина институција која ради у нашој земљи – председник Републике.

„Код њега се решава Фијат, решавају се практично и сва друга питања. (Остале) институције не функционишу“, напоменуо је он.

На другој страни, каже да страни државници редовно долазе у посете Вучићу.

„Очигледно да Европа сама нема неки велики проблем са тим што се у Србији дешава. Имају неку врсту логике: ‘Ако вам је добро, наставите, идите даље'“, сматра Јеремић.

Нагласио је да уколико је жеља да се гради европска Србију „не можемо да рачунамо на нарочиту подршку споља и да ћемо морати да се пре свега ослонимо на сопствене политичке и друштвена ресурсе“.

Говорећи о програму Народне странке за излазак из кризе, истакао је да је неопходно снизити ПДВ на основне животне намирнице, нагласивши да „Србија има хране, која је тренутно најтраженија у свету поред енергената“.

Јеремић је оценио да новца за улагање у пољопривреду „има колико год хоћете“, али да се субвенције дају за пројекте чији је „развојни капацитет упитан“.

На питање да ли ће изаћи да заједно са представницима коалиције „Морамо“ блокира Газелу, одговара: „Принципијално подржавамо све идеје партнера из опозиције, ми их заиста сматрамо садашњим и будућим партнерима. Сешћемо, разговараћемо који је то најбољи начин да се то уради. Неки су идеални, неки су мање идеални. У сваком случају, подржаћемо сваку акцију онога кога сматрамо да се бори против режима“, истакао је Јеремић.

Он је говорећи о завршеном самиту ЕУ рекао да – „на Западу нема ништа ново“.

„Овај самит ЕУ није био изненађење за познаваоце унутрашњих европских прилика. Политичке слабости, присутне дуги низ година, су учиниле да се суштинска питања сакривају иза форме. Статус кандидата Укријини и Молдавији је у најмању руку изазвао ‘подизање обрве’ онима који прате приступне процесе за разне земље које имају аспирације да постану чланице ЕУ. После овог, цео приступни процес је добио ударац, када је реч о кредибилитету“, рекао је Јеремић.

Додаје да ни једна од ове две земље које су добиле статус кандидата немају шансу да приступе ЕУ у некој догледној будућности.

„Веома је тешко објаснити зашто је та велика ерупција добре воље имала за последицу и да Босна и Херцеговина коначно добије статус кандидата. Објективно, ситуација у БиХ је далеко повољнија него у Украјини“, приметио је председник Народне странке.

Подсећа и да је Северна Македонија урадила све што је у њеној моћи, али да није добила статус кандидата.

„Променили су Устав, променили су име, нема тога што би Северна Македонија могла да уради више, а опет не долазе позитивни сигнали“, казао је Јеремић.

Коментаришући могућност Србије и осталих земаља Западног Балкана да постану кандидати за чланство у ЕУ наводи: „Када причамо о том нашем возу за Европу, не делује овог тренутка, да би чак и под најбољим околностима, тај воз водио ка станици у Бриселу“.