Прочитај ми чланак

Једноставно упутство за гласање у Расејању

0

udruzene-ruke-srpska-zastava

На примеру расејања у Аустралији преносимо једноставну процедуру за гласање у иностранству. Замените линкове и податке везане за Аустралију и процедура је готова.

Потребна документација: важећи српски пасошлична карта или возачка дозвола.

Први корак:

Посетити следећи линк: 

http://www.drzavnauprava.gov.rs/electoralroll.php

Укуцајте свој ЈМБГ да видите да ли сте на бирачком списку. Свој ЈМБГ (матични број) можете наћи у свом пасошу и на својој личној карти и на вашем изводу из матичне књиге рођених.

Други корак:

Ако јесте на списку, испуњава се само једна форма:

http://www.canberra.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/zahtev_za_upis_u_biracki_spisak_podatka_da_ce_birac_glasati_u_inostranstvu.doc (сличан линк постоји за сваку амбасаду, пример је из Аустралије)

Ако нисте на списку испуњавају се две форме:

http://www.canberra.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/zahtev_za_upis_u_biracki_spisak_podatka_da_ce_birac_glasati_u_inostranstvu.doc(сличан линк постоји за сваку амбасаду, пример је из Аустралије)

http://www.canberra.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/zahtev_za_upis_u_biracki_spisak.doc (сличан линк постоји за сваку амбасаду, пример је из Аустралије)

Трећи корак:

Испуњену форму/е и један од горе наведених докумената скенирати и послати Амбасади Србије директно на мејл: [email protected] (сличан мејл постоји на сајту сваке амбасаду, пример је из Аустралије) или поштом или лично однети у Вашу Амбасаду.

Ово је последњи корак! После тога, треба ЛИЧНО отићи у амбасаду 16. марта и ГЛАСАТИ.

Постскриптум:

Када упишете свој ЈМБГ број или ће вам реци тачно где сте уписани у списак или ће се појавити као грешка што значи да нисте на списку и да морате испунити обе форме.

На питање број 11 у обе поменуте форме одговорити овако:

ГК Р. Србије Сиднеј или Амбасада Р. Србије Канбера, (или ваше амбасаде) а накнадно ћете бити обавештени где ће се тачно вршити гласање ако се отвори место у нпр. Мелбурну.

Бирачи који имају боравиште у Аустралији (или где друго) могу најкасније пет дана пре закључења јединственог бирачког списка (до 22. фебруара 2014. године), да поднесу пријаву да се у јединствени бирачки списак упише податак да на предстојећим изборима за
народне посланике желе да гласају у Аустралији (или где друго).

Услов за отварање бирачког места у Мелбурну или било где је 100 пријављених, који желе да гласају на том месту. Ситуација је врло озбиљна!

(Двери српске)