Прочитај ми чланак

ЈЕ Л’ ЗБОГ МИЛА? Вучић још није честитао победу опозицији у Црној Гори!

0

Свакоме ко буде победио у Црној Гори ми ћемо честитати и покушати да направимо сарадњу. Бићемо и даље уз свој народ, то се подразумева - рекао је Александар Вучић само дан пре него што су одржани избори у Црној Гори. Међутим, ни више од месец дана након што су завршени и пошто је после 30 година пао режим Мила Ђукановића, председник Србије није честитао црногорској опозицији на историјској победи!

Уместо честитке, српски председник упутио је у више наврата озбиљне критике црногорском мандатару Здравку Кривокапићу, након што је он у једном интервјуу рекао да су Вучић и Ђукановић велики пријатељи.

 

– Знам да су Вучић и Ђукановић већи пријатељи него ја и неко мени најближи! Зашто ме сад Вучић и његови медији нападају?! Зато што и даље има добре релације с Ђукановићем – изјавио је Кривокапић.

Након ове изјаве уследии су синхронизовани напади на Кривокапића, Дритана Абазовића, чак и митрополита Амфилохија, од стране Вучића и режимских таблоида које он контролише.

Међутим, врло је необично да мандатару и председнику Скупштине, односно Кривокапићу и Бечићу, као ни другом делу опозиције Вучић није честитао на функцијама на које су изабрани, односно на изборном резултату.

Да ли због блиских односа, што приватних, што пословних са председником Црне Горе Милом Ђукановићем, или је нешто друго у питању?

Политички аналитичар и уредник НСПМ Ђорђе Вукадиновић каже за Директно.рс да постоје, према његовом мишљењу два разлога за изостанак очекиване честитке.

– Један формалан и други, суштински. Први би био да се још увек, формално, не зна ко ће да формира власт и владу. Но, независно од тога, било је основа да се честита изборни резултат и опозициони успех, тим пре што је најбољи резултат остварила листа око ДФ-а која је и политички и персонално врло блиска званичном Београду. Зато мислим да су за изостанак честитке много важнији други разлози. Пре свега, мислим да је у питању незадовољство што се ствари у Црној Гори одвијају мимо његове контроле и утицаја, и што је у тим процесима пресудан био утицај Митрополије и владике Амфилохија. Но, мислим да је ипак пресудна била бојазан да би ветар промена из Црне Горе могао да стигне и до Београда – сматра Вукадиновић, и додаје:

– Зато не само да нема честитке, него и присуствујемо својеврсном медијском линчу и ружној негативној кампањи против лидера тамошње опозиције (пре свега, против господина Кривокапића, као и Дритана Абазовића). А да ли у свему томе има и неких других, на пример, пословних разлога, или неких других аранжмана и дугова према Ђукановићу, то већ не знам и не могу да тврдим – рекао је Вукадиновић.

Заменик Странке слободе и правде Борко Стефановић каже за Директно.рс да претпоставља да Вучић чека да се формира нова Влада и да види да ли ће му успети покушај да то онемогући утицајем на неке од политичара у делу победничке опозиције.

– Истовремено, покушава да до последњег момента задржи исти однос према Ђукановићу, што је сад већ потпуно неусклађено са реалношћу у Црној Гори. Свестан је да је победа опозиције весник промена и у Србији, ма како год се он трудио да буде очинска фигура свима. Дани јаких аутократа истичу и народ жели бољи живот и слободу – сматра Стефановић.

Лидер Двери Бошко Обрадовић каже да као што за девет година власти никада није посетио Црну Гору и критички изговорио име Мила Ђукановића, тако је председник СНС избегао и да честита победу опозицији.

– Напротив, нападајући Митрополита Амфилохија и Здравка Кривокапића у београдским режимским медијима Вучић све чини да помогне опстанак Ђукановићеве власти у Црној Гори. Главни разлог што није честитао победу опозиције на изборима је то што нису сви у црногорској опозицији под његовом контролом и што нова власт може открити специјалне везе између подгоричког и београдског режима. Вучић и Мило Ђукановић су политички и пословни ортаци. Мило је увео Вучића у свет страних обавештајних агената и повезао га са криминалцима и тајкунима који су помогли стварање СНС – рекао је Обрадовић, и додао:

– Преко Мила је Вучић упознао контроверзног Мухамеда Дахлана, а преко њега краљевску породицу из Уједињених арапских емирата, чији људи стоје иза Београда на води. Право питање гласи колико уопште има арапских инвеститора у Београду на води, а колико су то прљаве криминалне паре које се ту перу, између осталих и породица Ђукановић и Вучић – рекао је Обрадовић.

Очигледно је да Вучић покушава преко својих људи у црногорској до јуче опозицији Андрије Мандића и Милана Кнежевића сачува и Мила Ђукановића, отуда и нема честитке из најближе Црногорцима – Србије.

А можда и грешимо, можда је и буде… Некад…