Прочитај ми чланак

Јанковић: Патња људи може да угрози Вучића

0

Ванредно стање због корона вируса у извесном смислу подсећа на време бомбардовања, а ако дођемо на преко 100 заражених и ако људи почну да умиру, тог часа то постаје крајње озбиљно и тада је упоредиво са бомбардовањем, рекао је за недељник "Време" оснивач и некадашњи истакнути представник Демократске странке Србије Владета Јанковић.

“Када је било бомбардовање, ми који смо били најогорченија опозиција Милошевићу рекли смо: сад је нација угрожена и то није тренутак за унутрашње политичке обрачуне. Вучић пак богоради за солидарност и јединство, а притом бљује ватру на део опозиције који је, како он каже, острашћен, пун мржње. То за њега нису политичари, то није заједница, то и не припада друштву”, оценио је Јанковић.

Foto: Screenshot N1

Према његовом уверењу, у вези са стабилношћу режима “увек постоји кап која препуни чашу”. Јанковић је подсетио да је у Милошевићевом случају то било бомбардовање.

“После бомбардовања 1999. он је до септембра, октобра 2000. био ходајући мртвац. Тако би могло да се догоди и са Вучићем”, сматра Јанковић.

Ако би “ово што нас је снашло” задобило пропорције какве има у Италији и кад би људи непосредно искусили патњу, то би, према Јанковићевом мишљењу, обелоданило сву “недораслост режима”.

“Вучић би без сумње био угрожен. Та недораслост система, човека који га је устројио и људи блиских њему већ сада се јасно види кроз приче о респираторима, о броју умрлих од уједа комараца, о слабим италијанским генима, па онда још кад се сетите перача прозора у Америци – све то озбиљно указује како би и колико Вучићева власт могла бити пољуљана”, навео је Јанковић.