Прочитај ми чланак

ЈАНДРОКОВИЋ: Добро је кренуло, а онда Шешељев инцидент…

0

Председник хрватског Сабора Гордан Јандроковић каже да нису могли да пређу преко инцидента који је изазвао председник СРС Војислав Шешељ, а о ком је известила та странка. Одлука је донета у довогору са премијером Хрватске Андрејем Пленковићем.

СРС је, подсетимо, саопштила да је Војислав Шешељ псовао је хрватску делегацију која борави у посети Србији и газио је хрватску заставу у Скупштини Србије.

Дошли смо овде са жељом да направимо корак у поправљању односа Хрватске и Србије, рекао је Јандроковић.

„Добро је кренуло, имали смо два јако добра састанка, међутим тада се догодио тај инцидент са Шешељем. Сматрам да је то нешто преко чега не можемо и нећемо прећи и из тог разлога смо одлучили да прекинемо посету“, рекао је председник Сабора обраћајући се новинарима.

Јандроковић каже да инцидент, за који истиче да је неприхватљив, нису видели и да о њему имају информације из саопштења СРС.

„Догодило се то, а да ми то нисмо видели… Према информацијама и саопштењу странке којој припада Шешељ, речено је да је он газио по хрватској застави. То је нешто што је гнусно и неприхватљиво и из тог смо разлога одлучили да прекинемо посету и да се вратимо у Загреб“, навео је.

Јандроковић је додао да ће се делегација обратити новинарима кад стигне у Сабор, где ће рећи, како каже, све што сматрају потребним.

Одлука о прекиду посете донета је након сат времена размишљања о томе у Амбасади Хрватске у Београду, и у сагласности са премијером те земље Андрејем Пленковићем.

Гордан Јандроковић требало је да буде у дводневној посети Србији, а данас се, у оквиру ње, састао са председницом Скупштине Србије Мајом Гојковић.

Јандроковић је данас после састанка у Скупштини Србије требало да присуствује отварању канцеларије Хрватске привредне коморе у Београду, а сутра да се састане с председником Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић, и на крају да у Суботици да разговара с представницима хрватске заједнице.