Прочитај ми чланак

Јахјага: “Заједница српских општина по уставу Косова”, Вучић и Вулин лажу грађане

0

jahjaga_nikolic

Нелегална председница Косова Атифете Јахјага изјавила је да заједница српских општина не представља политичко-територијалну аутономију, нити други или трећи ниво власти, већ сарадњу међу општинама, како је предвиђено ткзв. Уставом и законима Косова.

У интервјуу за станицу РТК2, која емитује програм на српском језику, Јахјага је рекла да су локални избори важни за интеграцију Срба и успостављање владавине закона у општинама, и истакла је да су они посебно важни јер се први пут одржавају на целој територији “Косова”.

Јахјага је истакла да ће на изборима бити изабрани легални и легитимни представници грађана, а на северу ће се упоставити и владавина закона. “Путем ових “избора” конституишу се општински органи али се и успоставља владавина реда и закона у општинама на северу Косова.

Тиме се грађани ослобађају утицаја оних група које су повезане са кријумчарењем и организованим криминалом. Доприноси се интеграцији грађана свих заједница, а посебно српске заједнице у институционални и друштвени живот на Косову”, рекла је Јахјага.

 

Вулин: Победа „Српске“ важна за ЗСО

 

vulin-foto-goran-srdanov_fПобеда кандидата Грађанске иницијативе „Српска“ у другом кругу избора на Косову и Метохији биће веома значајна, јер је то најсигурнији начин да се формира Заједица српских општина, рекао Александар Вулин.

Министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин изјавио је да ће победа кандидата Грађанске иницијативе „Српска“ у другом кругу избора на Косову и Метохији бити веома значајна, јер је то најсигурнији начин да се формира Заједица српских општина и да Србија настави да финансира, чува и унапређује живот Срба у Покрајини.

Изјава Александра Вулина
 

Вулин је у Дечанима рекао да је тешко поверовати да ће они који тренутно учествују у косовској влади и подржавају овакав однос према Србији и представницима државе Србије бити спремни да у Заједници српских општина граде „оно што та заједница јесте, а то је нераскидива веза с државом Србијом“.

„Нама су сви Срби подједнако драги и Србија неће да дели своје Србе, волимо све подједнако. Али морамо да кажемо да нам је листа ‘Српска’ у политичком смислу свакако најближа“, рекао је Вулин.

Он је рекао да Србија никоме није ускратила социјалну помоћ или плату без обзира за кога гласају, али да је листа „Српска“ политички најближа и да верује да ће омогућити да се ЗСО формира како је планирано у Бриселу.

„Верујемо да ће ‘Српска’ омогућити да ЗСО напредује, да се формира како треба и да не буде невладина организација, већ да буде онаква каква је и замишљена у Бриселу, а то је начин и облик да држава Србија може да настави да финансира живот Срба на КиМ и да Срби могу да се осећају сигурно, заштићено и слободно“, рекао је Вулин.

Други круг избора на Косову и Метохији заказан је за 1. децембар.

БЕТА