Прочитај ми чланак

Израел: Жалимо због српске подршке Палестини у УН

0

Палестински и израелски амбасадор у Србији опречно су реаговали на одлуку у УН да Палестина добије статус државе нечланице посматрача, али су се сложили да су преговори нужни ради успостављања добросуседских односа, мира и безбедности.

– Жалимо због одлуке Генералне скупштине УН јер она не подстиче наставак преговора, већ их враћа уназад, рекао је за „Блиц“ Јозеф Леви, амбасадор Израела у Србији. Леви је додао да жали због гласања Србије у светској организацији.

Резолуцију о унапређењу палестинског статуса у ГС УН подржало је 138 од 193 земље чланице, укључујући Србију. Против је било свега девет земаља – Израел, САД, Канада, Чешка, Маршалска Острва, Микронезија, Науру, Палау и Панама, док се 41 земља уздржала од гласања, међу њима све републике бивше Југославије изузев Србије.

– Блиском истоку нису потребна пребројавања гласова у аренама у којима арапски блок и његове присталице имају аутоматску већину. Потребан нам је дијалог који ће довести до окончања дугог конфликта. Потребно нам је храбро палестинско руководство, које ће, уместо одласка у Њујорк, доћи у Јерусалим да разговара са својим суседима.

Прекјучерашњим гласањем у Генералној скупштини УН створена је виртуелна држава, држава на папиру. Израел сматра да Палестинци протеклих 65 година избегавају да се упусте у решавање суштине конфликта. Одлазак у Генералну скупштину УН још један је покушај бежања од одговорности. Да ли Палестинци желе да буду слободни? Уколико заиста то желе, нека дођу, разговарају с нама и буду слободни – поручио је Леви.

У вези с подршком Србије, израелски амбасадор је истакао да Израел, као и Србија, верује да све конфликте треба решавати за преговарачким столом, а не путем једностраних проглашења независности.

– Утолико нам је жао због гласања Србије – казао је.

С друге стране, Мухамед Набхан, амбасадор Палестине у Србији, сматра да је постигнут напредак ка миру.

– Желим да кажем свима, свим мирољубивим снагама и Израелцима да смо овим што смо постигли у Уједињеним нацијама послали поруку мира и добре воље. Ми смо тиме само рекли шта је наше, а шта је њихово и поручили да желимо да преговарамо и да желимо мир. Ми не претендујемо на оно што је њихово. Ми смо желели признање на територијама које су наше и које нам припадају у складу са споразумима које смо постигли са самим Израелцима. Желимо да наставимо да преговарамо како бисмо живели заједно, једни поред других, у миру и благостању – рекао је за Набхан за „Блиц“.

И многи светски медији верују да одлука УН може да отвори нове могућности за постизање мирољубивог решења уколико све стране разумно прихвате резултат њујоршког гласања. То је закључак текста „Зидојче цајтунга“ у којем се каже да је алтернатива дипломатском процесу – „зачарани круг бесмисленог насиља“.

Вук Јеремић: Кључ за безбедност

Вук Јеремић, председавајући Генералне скупштине, уочи гласања је поручио да смо „и даље сведоци непријатељства, неповерења, док родитељи и даље покопавају своју децу“. „У свету који се глобализује и који је међусобно повезан, оно што се дешава између реке Јордан и обала Медитерана постало је кључ за безбедност и добробит целог човечанства“, нагласио је Јеремић, апелујући за мир.

Јасна Стојковић

(Блиц)