Прочитај ми чланак

Изетбеговићеве фрустрације: Николић вређа грађане БиХ

0

Председавајући Председништва Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић упутио је председнику Србије Томиславу Николићу отворено писмо, у коме истиче да недавном изјавом да „Босна полако нестаје пред нашим очима“ грубо насрће на БиХ и вређа њене грађане.

Изетбеговић је уједно обавестио председника Србије да отказује за новембар планиран трилатерални сусрет са њим у Турској.

У писму објављеном на сајту Председништва БИХ, Изетбеговић је поручио Николићу да Босна и Херцеговина никад неће нестати и да ће увек бити суверена, независна и међународно призната земља.

„Вашом најновијом изјавом, датом македонској телевизији Сител, у којој кажете да ‘Босна полако нестаје пред нашим очима’ поново грубо насрћете на моју земљу и вређате грађане Босне и Херцеговине“, навео је Изетбеговић поручујући да „Босна неће нестати, ни брзо ни полако“.

„Сваког дана нестају они који су јој ту судбину били наменили, они који су починили геноцид и злочине против Босне и Херцеговине и њених народа“, истиче Изетбеговић у
писму.

„И Милошевић, и Шешељ, и Караџић, и Младић, и многи други злочинци долазе и доћи ће на ред пред судовима. Истина о њиховим злочинима одавно је планетарно позната, а рука међународне правде, будите уверени, ставиће коначни печат на њихова недела“, навео је Изетбеговић.

Изетбеговић је истакао и да га Николићева изјава злокобно подсећа на речи оптуженог Радована Караџића да ће „БиХ бити пакао, а муслимански народ нестати“, изговорене у Парламенту Републике БиХ, у предвечерје агресије на БиХ, у октобру 1991. године.

„Нажалост, господине Николићу, није ово први пут да јавно иступате неодговорно и шаљете неприхватљиве поруке“, написао је Изетбеговић.

Он је Николићево више пута поновљено негирање геноцида у Сребреници окарактерисао као „нехуман чин, антицивилизацијски у својој суштини“ и истакао да „упорно дрско вређа“ жртве, уместо да им упути речи извињења.

Изетбегтовић је као последњу у низу Николићевих провокација окарактерисао његову изјаву дату италијанском дневнику Кориере дела Сера да „ниједан Србин не признаје да се у Сребреници догодио геноцид, и ја се по томе не разликујем“.

„Јасно је да Ви вашим некоректним иступима не можете довести у питање истину о геноциду у Сребреници, коју су утврдили Међународни суд правде и Међународни кривични суд за бившу Југославију, али наносите ненадокнадиву штету односима Босне и Херцеговине и Србије и започетом процесу нормализације у целој регији“, написао је Изетбеговић.

Он је указао Николићу да овакво јавно деловање није пут сарадње, већ могући извор нових неспоразума и тензија.

„Господине Николићу, био сам вољан поверовати да је проевропска реторика и начелно залагање за коректне односе у регији, веродостојан израз Вашег новог политичког приступа након ступања на позицију председника Србије. Међутим, Ви
сте се потрудили и успели демантовати сами себе“, истакао је Изетбеговић.

Заиста ми је жао што грубим и неистинитим изјавама о Сребреници, раније о Вуковару као ‘српском граду’, сада о нестанку Босне и Херцеговине, показујете да нисте спремни да се суочите са истином о догађајима из блиске прошлости, додао је он.

Због свега наведеног, Изетбеговић је у писму обавестио Николића да је принуђен да откаже планирани трилатерални сусрет у Турској, на којем је требало да се састане са њим почетком новембра и да ће о томе обавестити председника Турске Абдулаха Гула.

 

(ФоНет)