Прочитај ми чланак

Издајник разоткривен: Вучић купује НАТО „Рафале“, збогом за „мигове“ и Русију

0

Француска тренутно преговара о продаји дванаест борбених авиона Србији, а већ су обављени пробни летови, саопштили су француски медији.

Према информацијама до којих је дошао француски медиј Либератион.фр, представници преовропских снага забринути су због, како наводе, јачања француско-економских односа због чињенице да Србија не спроводи демократске реформе и да тоне у ауторитаризам. То је, како наводи аутор текста, имиџ који је изградио српски председник Александар Вучић.

FOTO: PrintScreen

“Емануел Макрон и његов колега Александар Вучић снажно се рукују, скоро загрљени, лица размакнутих неколико центиметара. Сцена се одвија у Прашком дворцу 6. октобра, у оквиру првог самита Европске политичке заједнице који окупља лидере 44 земље. ‘Као и увек, где год да се сретнемо, топао сусрет са пријатељем’, написао је председник Србије уз објаву фотографије на Инстаграму.

У дипломатским круговима, наводи се да је однос између њих двојице постао одличан након посете Емануела Макрона Београду у јулу 2019. Као знак овог доброг разумевања, Француска тренутно преговара о продаји дванаест нових Рафала Србији”, наводи се на сајту овог медија.

Према инфромацијама портала Лабрасион, разговори су веома напредовали и у јулу су обављени пробни летови.

“Србија би тада постала седма земља која је купила Рафал авион у свету и трећа у Европи, после Грчке и Хрватске. Хрватска, ривал Београда још из југословенских ратова, потписала је уговор о набавци дванаест половних Рафала 2021. године, након чега су Срби пожелели исто, али боље, односно нове летелице”, наводи се у тексту.

Даље се истиче да је од 2019. године, поруџбине оружја из Београда нагло порасле.

“У најновијем извештају Министарства оружаних снага о извозу наоружања међу пет великих успеха из 2021. године помиње се „сет уговора који укључује посебно 10 хеликоптера Х145М, радара, одбрамбених система земља-ваздух и радио станица за Србију“, наводи се у тексту.

Партнерство довдено у питање

Либерасион истиче да је поменуто партнеством под знаком питања услед чињенице да Србија одбија да усклади своју спољну политику са Европском унијом.

“Србија се противи санкцијама Русији, њеном великом дипломатском савезнику који је подржава по питању Косова, ове бивше српске покрајине која је једнострано прогласила независност 2008. године”, наводи Либерасион.

У тексту се истиче да јачање француско-српских веза не одговара свима унутар тамошње војске, али да постоје табор “прагматичара” који подржава Емануела Макрона и који верује да Вучићев режим може бити главни фактор стабилности на Балкану.

У тексту се наводи да је немачка европсланица Виола фон Крамон изјавила да би волела да Србија више купује наоружање од Француске, а не од Кине и Русије. Међутим, представници Француске, како се наводи, траже да њихова држава услови пордају усклађивањем Србије са спољном политиком ЕУ.

Овај француски медиј подсећа да је по доласку на власт 2014. Александар Вучић, ког описују као бившег минситра аутократе Слободана Милошевића, угушио све контролне механизме у држави и смањио јавне слободе.