Прочитај ми чланак

ИЗБОРИ: Чуварима гласачких кутија 280 милиона

0

pol-izbori-kontrolori_620x0

На око 8.500 бирачких места биће распоређено око 180.000 страначких посматрача, који ће за дежурства поред кутија добити дневнице од 1.500 и 2.500 динара, што ће буџет коштати око 280 милиона динара.

Дневнице председника комисија на бирачким местима и његовог заменика, према одлуци РИК, износиће 2.500 динара. Остали чланови могу да рачунају на хиљаду и по динара, што је 500 динара мање у односу на претходне изборе.

Рачуница показује да ће дежурати око 17.000 председника и заменика који ће зарадити око 42 милиона динара. Свако место мора имати још најмање четири контролора у сталном саставу комисије који ће укупно добити око 50 милиона динара.

Све изборне листе имају право да пошаљу још по два члана у проширени састав одбора. Под претпоставком да на гласачком листићу буде 15 странака и коалиција и да свака делегира бар по још једног посматрача, државу ће то коштати око 190 милиона динара.

Председник РИК Дејан Ђурђевић објашњава за „Новости“ да су дневнице смањене у складу са мерама штедње:

– И контролори у иностранству сада ће добијати по пет евра мање, тачније 15 и 20 евра. Држава више не плаћа превоз онима који надгледају гласање дијаспоре.

Док велике партије лако нађу додатне посматраче из свог чланства, мање расписују конкурсе за ова „радна места“.

– Стигле су пријаве око 12.000 људи, а очекујемо још кандидата – каже Никола Тулимировић из НОПО.

Представник коалиције СПС-ПУПС-ЈС Момо Чолаковић објашњава да они још нису одредили страначке контролоре:

– Можда ће нам бити довољни представници у сталном саставу, па ћемо само на неким местима слати додатне посматраче.

Иначе, осим ових трошкова, треба додати и накнаду за чланове РИК, по две хиљаде динара за опремање сваког бирачког места, по 1.500 за превоз изборног материјала… Обавештавање сваког бирача кошта 4,3 динара по позиву.

(Новости)