Прочитај ми чланак

ИВИЦА ДАЧИЋ: Део међународне заједнице и Албанци са Косова лажу Вучића

0

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је за РТС да, имајући у виду своје искуство, сматра да део међународне заједнице и Албанци са Косова лажу председника Александра Вучића и да не желе компромис, већ само признање независности Косова и додао да не постоји уцена која може Србију да натера да призна независно Косово.

Дачић сматра да Приштина и међународна заједница треба да се изјасне о томе има ли или нема Бриселског споразума.

„Кетрин Ештон, Хашим Тачи и ја смо потписали тај споразум, а не бих да није било одреднице о Заједници српских општина (ЗСО). Због тога је Србија учинила низ уступака, укључујући и интеграцију српских у косовске институције. Неприхватљиво је да и даље расправљамо о томе хоће ли неко применити споразум“, рекао је Дачић.

Коментаришући изјаву шефа кабинета косовског председника Хашима Тачија, Бекима Чолакуа који је рекао да би Румунија прво требало да призна једнострано проглашену независност Косова, пре него што се активно укључи у решавање тог проблема, Дачић је рекао да је то „тежак безобразлук“.

„Не знам да ли схватају да су они будале ако сматрају да ће неко силом натерати Вучића да без компромиса да призна Косово“, рекао је Дачић.

Објаснио је да председник Вучић жели због будућности да реши питање Косова, али да је наивно и погрешно веровање да ће то учинити без даљих договора и компромиса.

„Ја Вучићу стално говорим, пошто видим да се мучи, да се врши велики притисак да Србија нормализује односе са Приштином да би имала европски пут, а не каже се Приштини да они учине напор ка нормализацији. Имајући у виду искуство, сигуран сам и упозоравам Вучића да га лажу све време и неће компромис и траже признање“, рекао је Дачић.

Он страхује да ће само испоставити папир Београду у којем ништа неће писати осим да Србија признаје независност Косова.

„Што се мене тиче – Србија никада неће прихватити Косово, такви покушаји су пуцање из разне пушке, не постоји уцена која може Србију да натера да призна Косово“, поручио је Ивица Дачић.