Прочитај ми чланак

Иван Вејвода: Шта се радујете, политика САД према Балкану остаје иста

0

БЕОГРАД - Велика је непознаница каква ће бити политика 45. председника САД, посебно када је реч о будућој спољној политици, али што се Балкана тиче ту је непознаница и најмања - треба да очекујемо континуитет, рекао је данас потпредседник немачког Маршаловог фонда Иван Вејвода.

ivan-vejvoda

„Ми смо и сувише мали регион, а камоли појединачне земље да би то било у фокусу новог председника. Мислим да ту треба да очекујемо континуитет политике, односно даље евроатланске интеграције, пре свега у Европску унију, и да ће ЕУ и даље имати водећу улогу када је реч о нашем региону“, каже Вејвода за Радио Слободна Европа.

„Ми јесмо део европског континента, у ужем смислу речи, и усредсређеност на даље демократске, привредне и структурне реформе ће бити кључно да све наше земље наставе у том правцу, а видећемо онда каква ће пре свега бити политика према Европи, и спољна и безбедносна. То је сада тешко рећи“, додао је Вејвода.

У самој Америци Вејвода истиче „велику подељеност која је свима постала јасна још током изборне кампање“,и наводи да ће Трамп, према оценама стручњака, морати да ради на повезивању две половине америчког друштва.

Вејвода каже и да је Трамп, у кампањи, велика обећања дао онима које је сам називао „заборављенима у друштву“, онима који су изгубили послове током две деценије у којима су се индустрије затварале и селиле у Азију, Кину, Латинску Америку…

„То су ти бирачи који су у њему видели спасоносно решење за своје економске и социјалне проблеме, односно за неизвесност коју доживљавају у ситуацији када не знају да ли ће поново бити веће запослености за њих“, казао је Вејвода.

Упитан да ли се може очекивати промена по питању спољне политике, Вејвода каже да је ту највећа непознаница, с обзиром на ставове које је Трамп имао, на пример, око НАТО или око Кине, посебно око трговинских односа са Кином где је говорио о наметању нових намета на ту трговину.

„Сигурно је да предизборна реторика није исто што и када кандидат, односно будући председник седне у Овалну канцеларију Беле куће и очекују се некакве изјаве наредних дана. Међутим, његов тим и он сам се усресређују пре свега на унутрашњу политику, те ћемо морати да сачекамо неко време“, сматра Вејвода.