Прочитај ми чланак

ИСТРАЖУЈЕМО: Палма, Чанак и Бечић шампиони у увећању имовине

0
Фото: Марко Метлаш

Фото: Марко Метлаш

Сваки седми посланик републичког парламента у последње две године увећао је своју имовину, показују подаци Агенције за борбу против корупције.

1. Драган Марковић Палма

помоћни објекти, 569 квадрата
сала за рекреацију, 110 квадрата
стамбени простор, 220 квадрата

Истражујући имовинске карте 250 представника народа у парламенту, „Блиц” је дошао до закључка да посланици као најуносније процењују улагања у некретнине, њиве и воћњаке и – нове аутомобиле.

И то не било које. Међу представницима народа у Скупштини прави хит су – „шкода суперб” и „опел инсигнија”.

Ниједан од ова два модела не може се наћи за мање од 20.000 евра.

250 посланика у Скупштини Србије – 103.000 динара просечна плата

Драган Марковић Палма из Јединствене Србије може се сматрати апсолутним рекордером у стицању нове имовине. За ове две године направио је помоћне објекте од 569 квадрата, стамбени простор величине 220 квадрата, па и „салу за рекреацију” од импозантних 110 квадрата.

Све ово Палма је додао на кућу од 550 квадрата, још једну са помоћним зградама, плац од 4,57 ари и наслеђено пољопривредно имање од 3,90 хектара. Он не прима плату ни као посланик, ни као председник Скупштине града Јагодине, али је познат као приватни предузетник, власник више фирми.

Ипак, према пријави Агенцији за борбу против корупције, Палма нема ни уштеђевину ни аутомобил на своје име.

За Ненада Чанка, председника Лиге социјалдемократа Војводине, 2014. година била је баш берићетна.

2. Ненад Чанак

заменио стан од 50 квадрата кућом од 145 квадрата
купио џип „ренглер” и стару „шкоду суперб” заменио новом

Уз џип марке „ренглер” из 2007. у возни парк уписао је и нову „шкоду суперб амбишн”.

Такође, заменио је једнособан стан од 50 квадрата за четворособну кућу од 145 квадрата.

Чанак је Агенцији пријавио 105.000 динара као посланичку плату и 37.887 динара као председник Надзорног одбора ЈП „Војводинашуме”.

Ипак, у 2015. годину ушао је као власник две четворособне куће, с обзиром на то да је ранијих година већ купио једну величине 144 квадрата.

И потпредседник Народне скупштине из редова СНС Игор Бечић морао би да призна да су му претходне две године биле баш плодне.

3. Игор Бечић

купио трособан стан од 78 квадрата

Уз шестособну кућу од 256 квадрата, купио је и трособан стан од 78 квадрата.

Мада га јавност углавном зна из парламента, Бечић живи од плате службеника ЈП „Србијагас” од 130.000 динара, док у Скупштини добија само паушал од 30.000 динара.

Посланик СНС Зоран Антић је, с друге стране, један од оних представника народа који мисли да је најбоље улагати у њиве. Он је само у 2014. години купио три њиве, укупне величине 200 ари. „Дачију сандеро” из 2010. није мењао.

Иван Јовановић из ДС уз посланичку плату од 106.000 динара прима и 11.106 динара као одборник у Скупштини Краљева. У прошлој години је одлучио да свој „пежо 407” замени моћним моделом „опел инсигнија”.

С друге стране, међу посланицима има и оних који ће 2014. памтити по лошем. Тако је социјалиста Бранко Ружић, бар званично, остао без половине петособног стана од 196,28 квадрата, као и без гараже. Шеф посланичке групе ДС Борислав Стефановић и даље има две трећине трособног стана и „пунто” из 2008, али је остао остао без уштеђевине.

Без уштеђевине је у претходној години остала је и Милена Бићанин (СПС), док је Мирко Чикириз (СПО) изгубио и уштеђевину и акције у неколико предузећа.

Бечић прима инвалиднину

Напредњак Игор Бечић је у последње време дошао у жижу јавности као потпредседник Народне скупштине. Оно што се о Бечићу слабо зна је да, иако има солидне приходе и запослење у „Србијагасу”, и даље сваког месеца прима инвалиднину као ратни војни инвалид, која износи 6.000 динара.

(Гордана Булатовић,  Фото: РАС)