ИПАК „ШИПАК“ СРБИЈИ: Дошло крајње време за дебату о нашем путу у Европску унију?

0

У Софији је одржан дуго очекивани самит земаља Европске уније и Западног Балкана, плус Косово са звездицом и фуснотом. Резултат: лидери ЕУ били су "хладни према придруживању било које од тих земаља у блиској будуц́ности", али су их свеједно охрабрили да наставе тим путем, сумирао је амерички "Асошијетед прес" тај парадокс свих наших ЕУ интеграција.

То је тако већ 15 година, од самита 2003. у Солуну, подсетиће на том трагу и немачки „Дојче веле“, констатујући да је „у већини старих чланица жеља да прихвате нове државе, а тиме и нове проблеме, прилично мала“.

Шта заправо хоће Европска унија од свих нас на Западном Балкану? Због чега овде никад није било озбиљне и темељне јавне дискусије о предностима и манама ЕУ интеграција, као што је то учињено на Исланду, па је Исланд израчунао да му се ипак више исплати да прекине свој пут у Европску унију? Да ли је Европска унија бесповратно изгубила не само своју привлачну моћ, већ и капацитет за пријем нових чланица, и зашто се на Западном Балкану правимо да то не примећујемо?

О тим су питањима у „Новом Спутњик поретку“ разговарали историчар Милош Ковић и председник Центра за стратешке алтернативе Александар Митић.

Софијски самит, који је у овдашњој јавности пропраћен с великом пажњом, у самој Европској унији је, каже Александар Митић, „добио очекивано скроман публицитет, што је у складу са мизерним резултатима тог скупа, који представља корак уназад у односу на Стратегију проширења Европске комисије, која је навела 2025. годину као најранији могући датум пријема Србије и Црне Горе у ЕУ. Француска и Немачка, Холандија и Белгија, биле су јасно против било каквог конкретног обећања по питању будућег чланства у ЕУ, а камоли давања било каквог временског оквира за приступање. Суштина је да се Западном Балкану предвиђа дуго време у европској чекаоници, током којег је Европској унији важно да се овде не ремете односи, а Немачкој нарочито да ствари држи под контролом како би се умањио и спречио утицај Русије, Кине и Турске.“

У Софији смо, сумира Милош Ковић, „добили само гомилу речи и фраза, и ништа више од тога. Европска унија посвећена је нашој европској перспективи, ми смо посвећени реформама… Приступање Европској унији све више подсећа на причу о Ђекни (која још није умрла, а кад ће, не знамо…) и претвара се у трагикомедију“.

У Декларацији самита у Софији поново је потврђена подршка европској перспективи Западног Балкана, као и пре 15 година у Солуну. Портал „Политико“ указује да је та фраза – европска перспектива – „намерно нејасна“, да је у Солуну било речено да је „будућност Балкана унутар Европске уније“, али да „тако јасна изјава више нема општу подршку међу чланицама ЕУ“.

„Самит у Загребу у новембру 2000. године протекао је у веома позитивној атмосфери и, додуше неформалним, причама о релативном брзом уласку балканских држава у Европску унију. Исто је било и у Солуну 2003“, подсећа Александар Митић за Спутњик.

„Ми већ скоро 20 година и даље говоримо о европској перспективи, а у међувремену је дошло до великог замора од проширења. Сам тај термин, иначе, значи да је ЕУ проценила да државе о којима је реч једног дана могу, али не морају да постану чланице ове организације. Дакле, чланство се не одбацује априори, али не постоји никаква гаранција да ли ће и када та перспектива бити остварена.“

Осим овако неизвесне перспективе, указује Милош Ковић, „поставља се и питање последица које су, за све ово време живљења у европској перспективи, оставиле све тешке реформе које смо спроводили и услови које смо испуњавали, на привреду, на наше оружане снаге, на наш међународни положај… Да ли смо за све ово време, примера ради, у Европској унији стекли пријатеља који би заиста стао иза нас, упоредивог са Русијом, или са далеком Кином?“

Отуда је, сматра Ковић, „заиста дошло крајње време за дебату о нашем путу у Европску унију“.

Таква дебата спроведена је на Исланду, који је, упркос чињеници да близу три четвртине своје трговинске размене остварује с Европском унијом, израчунао да му се више исплати да прекине своје ЕУ интеграције.

Ова врста преиспитивања, уверен је Милош Ковић, „за Србију је утолико неопходнија што се од ње траже невероватне ствари као што су одрицање од сопствене територије и сопствених грађана, увођење санкција Русији…“

Ипак, поставља се питање да ли је Исланду дозвољено оно што нама није, имајући у виду украјински пример и пуч који је у Кијеву против Виктора Јануковича организован баш када је он покушао да паузира украјинске ЕУ интеграције.

„Постоји огромна разлика између тих случајева“, наводи Александар Митић и објашњава:

„Исланд је суштински – безбедносно, политички и економски – везан за Запад, део је тог евроатлантског НАТО кишобрана, и Запад зато није забринут ако једна таква земља не уђе у ЕУ све док је заинтересована да следи западне геостратешке интересе. Што се Украјине пак тиче, иако је свима било јасно да ЕУ нема намеру да је прими, било је важно њено геостратешко опредељење, па је зато и организован пуч. Србија се често налази под сличном врстом притисака, јер је реч искључиво о геостратешким интересима Запада. Томе је, на крају крајева, требало да послужи и самит у Софији“.

Портал „Политико“, с тим у вези, оцењује да је у Софији, на самиту који је требало да ојача везе између Западног Балкана и Европске уније, француски председник Емануел Макрон „полио хладном водом наде о учлањењу у ЕУ“. „Оно што смо видели у последњих 15 година је пут који је ослабио Европу, сваки пут када се помислило о проширењу“, рекао је Макрон.

„Нисам за проширење ЕУ пре него што се уверимо да постоје стварне реформе које ће помоћи бољем функционисању ЕУ.“

„Овакве речи заиста упућују на закључак да је реч о намери да земље Западног Балкана остану у том европском предсобљу, у вечитом предсобљу“, коментарише Милош Ковић.

А опет, Макронове речи не представљају превелико изненађење. Иако се, наиме, то не спомиње често – чак се може рећи и да се крије – међу чувеним критеријумима из Копенхагена за чланство у ЕУ, који говоре да земља-кандидат мора да изгради захтевани друштвени и економски систем и да прихвати правила Европске уније, налази се и четврти критеријум, а то је апсорпциони капацитет Европске уније, њена способност за пријем нових чланица. Другим речима, то значи да можемо да испунимо све захтеве, али да ипак не будемо примљени јер сама ЕУ то не жели или за то није способна.

Закључује Александар Митић:

„У Европској унији постоји умор од проширења још од пропасти референдума о Уставу ЕУ у Холандији и Француској 2005, без обзира на вештачко дисање које покушавају да му дају Стратегијом проширења и самитима попут овог у Софији. Уморни су од проширења, али нису уморни када треба да условљавају… А апсорпциони капацитет, односно његов недостатак, представља замку на крају тунела. Ентузијазма за проширење на Западу, једноставно, нема“.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!
Подели:

60 коментара “ИПАК „ШИПАК“ СРБИЈИ: Дошло крајње време за дебату о нашем путу у Европску унију?

 1. Putnik каже:

  Predlazem svim patriotskim Srbima da blokiraju ovog * analizatora *

  1. živoder iz Oseka i Ovčare каже:

   pa on samo promeni nick, to je tomahawk,dekontaminator,frojd…

 2. živoder iz Oseka i Ovčare каже:

  EU JE KAO I SVAKA ZAPADNA TVOREVINA PROPAST.

  EU ĆE IZNENADA I USKORO DA PROPADNE KAO I 3.RAJH ILI AUSTROUGARSKA.

  MI TREBA DA PONIŠTIMO SVE UGOVORE KOJI SU SKLOPLJENI POD PRITISKOM EURO-NATO NACISTIČKE MAFIJE I UČLANIMO SE U RUSKE ODKB I EAEU.

  1. Analizator каже:

   ti treba malo da posetis nekog dobro lekara
   ima tu jedan, zove se Frojd, trenutno ga nema, sigurno leci rusofile po terenu,kad dodje da mu se javis, samo pazi da zauzmes mesto, ima mnogo pacijenata…

  2. živoder iz Oseka i Ovčare каже:

   EU-LIZATORU…NESTAŠICA NAMIRNICA PO KONTEJNERIMA? STRPLJENJE,BIĆE BOLJE,ZAPADNI TURISTI USKORO STIŽU, MOĆI ĆEŠ JESTI GOVNA U MORU

 3. Stevan-Vd каже:

  Šta , samo ŠIPAK ??? Dobro smo prošli ja sam mislio da će dobijemo jedan KONJSKI ILI MAGAREČI UD

 4. frf каже:

  E Srbija je kao, spremna za ulazak u EU pa se cudimo sto nas nece ….. :)

  1. živoder iz Oseka i Ovčare каже:

   O ČEMU TI PRIČAŠ BOG TE POSRO BLENTAVOG I NAKAZNOG ???

   HRVATI,BUGARI,RUMUNI,ŠPANCI,LITVANCI,ESTNCI,POLJACI,
   PORTUGALCI,GRCI,TALIJANSKI MAFIJAŠI…
   NE ZNA SE KO JE SPREMNIJI ZA ČLANSTVO U TO „EKSKLUZIVNO“ DRUŠTVO EUropske „CIVILIZACIJE“ :-)))

  2. frf каже:

   Izgleda da im je dosta gologuzije … :) … mi smo prije za neki poludivlji rusko-kineski-azijski savez … radi ko sta hoce i ko koga zaj*ebe …
   Daleko smo mi od civilizovanog sveta … :)

  3. Analizator каже:

   nije tako daleko
   dovoljno je preci dunav
   vojvodina je vec evropa

   e, sad kad je Seselj napadne iz Hrtkovaca…
   junak i vitez…od debelog trbuha

  4. Simerijanac каже:

   Нијесу Хртковци но Србиславци магарац један.

  5. Simerijanac каже:

   Русија је појам цивилизације за оне земље које је господин živoder iz Oseka i Ovčare навео. Те земље и јесу гологузија, нпр. хрвате и ост. јјебу у дупе. Но, то теби није ништа ново, имаш ти искуства су тим.

   Називати Русију гологузијом може само онај којему је мозак испран западњачком медијском пропагандом. И то испран ничим другим но урином.

   Иначе, завршен је мост који спаја Крим са остатком Русије, дуг 20 км.

   https://rs.sputniknews.com/videoclub/201805151115611847-Krim-most-video/

   Нај дужи у Европи, но то нећеш наћи у медијима по Србији јер су сви купљени од западњачког олоша. Вјероватно нећеш наћи ни у медијима у ЕУ-е јер тамо влада медијски мрак.

   Битно је да се консатнтно понавља како поново ради ББЦ за Србију, али нијесу ни они скроз блентави. Не пуштају коментаре, јер знају да то срање нико неби ни коментарисао ка ни http://europeanwesternbalkans.rs/

  6. frf каже:

   I sta? Kakve to veze ima sa nama ?? Rusi napravili most a mi treba da svrsavamo na to ??
   Nije mi jasno koji vam je qurac vise sa tom Rusijom ? Kad god je AV rekao Putinu da je Srbija na tom nekom evropskom putu ovaj se slozio sa tim . Nije nista novo ponudio . Covek nije budala da ne shvata gde mi georgafski pripadamo… Sta mi onda hocemo koji qurac …. ne razumem . Volimo Ruse a oni vecinom i ne znaju za nas osim ako su verski fanatici ili oni majmuni iz navijackih grupa … Sretao sam ruse na putovanjima …. to je sasvim druga vrsta ljudi …. sto istocnije to dalje od evropske civilizacije … ne vidim slican mentalitet sa nama a ne sa zapadnim covekom …
   Da vam sutra otvore granice za rad u evropi , pola Srbije bi se ispraznilo …. a ovamo brabonjate o Rusiji koja je 3 pm od nas ….

  7. Simerijanac каже:

   Ал’ га се ти нас’ра у п.м.

   Не требамо ми ( не и ти, ти ниси наш) да свршавамо на то, али требамо имати информације о томе. Који ће ми к.рац само информације из јјебене еУ или Америке ??? Шта мене занима лажљиви ББЦ ? А овим информацијама само разбијам твоје бестидне лажи о руским гологузијанима и дивљем савезу са Русијом. Није лијепо лагати, фрфљо !

   А ми Срби географски сигурно не припадамо западу Европе, не само географски но и цивилизационо, вјерски, историјски, културолошки, политички ……

   Друго поново лажеш к’о псето да Руси не знају за нас. Ако неко не зна за нас то су твоји јјебени западњаци. Лажеш и да су Руси сасвим друга врста људи. Руси кад сазнају да си Србин приме те као брата, а твоји Енглези кад чују ко си и шта си мисле да си ратни злочинац.
   ———————————————————————————————-
   Da vam sutra otvore granice za rad u evropi , pola Srbije bi se
   ispraznilo …. a ovamo brabonjate o Rusiji koja je 3 pm od nas ….

   Да, то је зато јер су Срби осиромашили а као посљедица западног утицаја посљедње 3 деценије. Од војног, до политичког преко економског до медијског и сваког другог утицаја. Због тог утицаја би Србија и остала празна, но забоље тебе за то, ти мислиш само на своју смрдљиву гузицу и на банковни рачун којим се хвалиш.

   А није ни чудо што тако мислиш. Вјероватно ти син има неку црнкињу за жену, а кћерку ( ако је имаш) таслачи неки црнчуга. То је добро, такви се сигурно неће враћати овдје, а ти кад се вратиш вјероватно ћеш брзо крепат’ ка и сваки гастарбајтер.

  8. frf каже:

   Koje qurceve informacije pa tebi trebaju …. nemoj me zaj.. u ove sitne sate …
   Ti se nasao sa ostalim glupanima da branis rusiju od zapada …. Cela istocna evropa pobegla od rusa glavom bez obzira a mi sad nasli da im se nesto guzimo i da se volimo …koji vam je bre …
   Okruzeni smo sa EU i nato paktom a mi kao hocemo sa rusijom koja nas nigde i ne zove … ?
   EU se debelo zajebala. Oni su prvo trebali traziti od Srbije da napravi referendum i da se narod jasno izjasni da li je za otpocinjanje pregovora oko ulaska u EU . Ako jeste u redu , a ako nije opet u redu . Mi sad koristimo predpristupne fondove eu , privlacimo strani capital na tu pricu …necemo eu a hocemo pare koje nam nude …. ali doci ce vreme ozbiljne price kad ce rusofili obesity nos , ipak u Srbiji ima vise normalnih i razumnih ljudi … a do tada cemo morati trpiti ove majmunarije ….
   __________ “ Да, то је зато јер су Срби осиромашили а као посљедица западног утицаја посљедње 3 деценије. Од војног, до политичког преко економског до медијског и сваког другог утицаја.“ ________
   Hoces da kazes da smo bili bogati pre 3 decenije ? Naravno da nismo . Bilo je lepo samo dok nam je drug Tito uzimao americke kredite , a i to je nesto kratko trajalo…. Spominjes zapadni ticaj , a pitas li se kakav bi taj uticaj bio da Srbija okrene ledja eu ? Bas me interesuje tvoje razmisljanje u vezi toga pa ako si raspolozen nabaci koju recenicu … Dakle, Sta bi se desavalo ako bi se ostvario tvoj idealni scenario ? Ako budes ubedljiv , spreman sam da korigujem svoje stavove …. :)
   ________ “ А није ни чудо што тако мислиш. Вјероватно ти син има неку црнкињу за жену, а кћерку ( ако је имаш) таслачи неки црнчуга. То је добро, такви се сигурно неће враћати овдје, а ти кад се вратиш вјероватно ћеш брзо крепат’ ка и сваки гастарбајтер “ ________
   Eto tebi brige. Ko koga .ebe , ko ce kad krepati … samo, sta ti imas od toga ? …. ja nemam problem sutra da „krepam“ , ostvario sam vecinu svojih zivotnih ciljeva , zivim svoj maksimum i nisam ozlojedjen da drugim ljudima zelim neko zlo . …. :)

  9. Simerijanac каже:

   Cela istocna evropa pobegla od rusa glavom bez obzira a mi sad nasli da
   im se nesto guzimo i da se volimo …koji vam je bre …

   Источна Европа је побјегла од комунизма а не од Руса. И Руси су побјегли од комунизма, а комунизам је највише коштао управо Русе. Данас источна Европа бјежи на запад Европе, земље им пусте остају. Не бјеже од добра, а не говорим ја узалуд : eU иза себе пустош оставља.

   ———————————————————————————————–

   Okruzeni smo sa EU i nato paktom a mi kao hocemo sa rusijom koja nas nigde i ne zove … ?

   Такви као ти су октобра ’41 год. гарантовали да ће Хитлер добити рат.

   ———————————————————————————————-

   EU se debelo zajebala. Oni su prvo trebali traziti od Srbije da napravi
   referendum i da se narod jasno izjasni da li je za otpocinjanje
   pregovora oko ulaska u EU .

   Грешка у старту. е U треба Србију из два разлога : да попуни празан а битан геостратешки простор и да један изразито про- руски народ има под политичком и сваком другом контролом. У е U-у нијесу блентави, знају какав би био исход референдума.

   ——————————————————————————————-
   Mi sad koristimo predpristupne fondove eu , privlacimo strani capital na tu pricu …necemo eu a hocemo pare koje nam nude .

   Које претприступне фондове јадан небио ??’Оне што одвајају за антисрпске НВО-е и политичке странке ??? Који страни капитал ? Онај којим Уснија плаћа њихове послодавце да запошљавају наше јадијака па да црнче за 300 евра.

   Само на бесцаринском увози пољопривредних производа из e U-а Србија годишње губи цца милијарду евра. Тај споразум је потписан 29.4.2008. год., значи до сада губитак око 10 милијарди евра. Село нам због тога пусто остаје. Понављам : e U иза себе пустош оставља.

   Друго, по налогу странаца жути отпад је уништио домаће банке, а стране су нам за 18 година из Србије изнијеле 70- 100 милијарди евра. Те наше паре враћају уз енормно високе камате и кредите и уз понижавајуће политичко условљавање.

   ——————————————————————————————-

   ali doci ce vreme ozbiljne price kad ce rusofili obesity nos ,

   Јеси ли ти неки пророк па знаш шта ће бити за деценију нпр. Врати се 10 година у назад па види колико се ствари промјене за деценију.

   Ко је 2008. године могао сањати да ће твоја земља и твој народ изаћи из е U-а ???

   Ко је прије деценију могао претпоставити овакву поплави муслимана по западу Европе ???

   Које је прије десет година могао замислити исламистичке терористичке нападе по западу а у све краћим временским интервалима ?

   Које је наведене године могао замислити повлачење Американаца и твоје земље Британије са Б. Истока, а тамо су харали деценијама ???

   Ти нијеси сигурно и зато не проричи јер си видовит ка Филип Вишњић ?

   Логичан слијед догађаја је крвави грађански рат измеђ домородаца и муслимана на западу Европе.

   ——————————————————————————————

   Eto tebi brige. Ko koga .ebe , ko ce kad krepati … samo, sta ti imas
   od toga ? …. ja nemam problem sutra da „krepam“ , ostvario sam vecinu
   svojih zivotnih ciljeva , zivim svoj maksimum i nisam ozlojedjen da
   drugim ljudima zelim neko zlo . …

   Ти си први почео о себи, о својим зарадама, о својом масном пензијом, о дебелом банковном рачуну, а да те нико о тому није питао нити је лично материјално стање икада било тема на овоме порталу. Па и ја морам нешто додати, јел’ тако љута змијо ???

   Иначе, ја теби не желим зло, али ти не желим ни добро.
   Не мрзим те, али те ни не волим.
   Савршено са индиферентан према судбини твојој у благостању живјео или се у језерима крви потопио.

  10. frf каже:

   __________ “ Данас источна Европа бјежи на запад Европе, земље им пусте остају. Не бјеже од добра, а не говорим ја узалуд : eU иза себе пустош оставља. ____
   Po tome je logicno pitanje , sto se ne vrate pod okrilje te prave Rusije ? Bliza im je Rusija nego Portugal ? Zasto ti ljudi uopste odlaze na zapad ? Zasto sam ja otisao ? Da ti ne ocekujes da ti zapad da gotove fabrike ,evropske plate i evropski standard ? Pa naravno da nece . Za to svaka drzava treba da se izbori za sebe . Ali svakako je dobra mogucnost da obicni ljudi mogu da odu na taj zapad i ispune neke svoje planove i snove . Imas radnu dozvolu , odradis koju godinu , prema svom nekom planu i onda se vratis ako hoces , ako neces ostanes i guras do kraja , vazno je da imas izbor . Ocekivati i cekati da se Srbija toliko promeni da bude pristojno mesto za zivot je zivotna greska . Srbija nije ni Irska ni Norveska pa da nadju naftu u moru i da se standard digne za par godina ….
   ___________ “ Грешка у старту. е U треба Србију из два разлога : да попуни празан а битан геостратешки простор и да један изразито про- руски народ има под политичком и сваком другом контролом. У е U-у нијесу блентави, знају какав би био исход референдума. “ ___________
   Pa dobro, ako necemo , oni nas nece vuci za usi ….. Referenduma ce svakako biti pre ili kasnije . Demokratska procedura mora biti ispunjena .
   Ako se odlucimo da budemo crna rupa evrope to ce biti nasa volja . A sta nam posle toga sledi nije tesko zamisliti . Od bezazlenih viza , do ekonomskog sunovrata , sanjacete plate od 300E ….“ geostrateski “ ima guzicu da nam pomere na ramena . … :)
   ____________ “ Који страни капитал ? Онај којим Уснија плаћа њихове послодавце да запошљавају наше јадијака па да црнче за 300 евра. „__
   A jel postoji druga mogucnost ? Ne daje dezava taj novac tek tako ..
   A i nije bas lepo sto ljude koji rade za 300E nazivas jadnicima …. jadnici oni , jadnik ja sto na zapadu zaradim 300E za dan , tebi niko ne moze ugoditi … :)_______ “ Само на бесцаринском увози пољопривредних производа из e U-а Србија годишње губи цца милијарду евра. Тај споразум је потписан 29.4.2008. год., значи до сада губитак око 10 милијарди евра. Село нам због тога пусто остаје. Понављам : e U иза себе пустош оставља. “ _____
   Ne razumem . Mi treba da izvozimo a oni ne ? Hocemo da pristupimo otvorenom trzistu a da mi ne uvozimo? Kilavi smo i zaostali pa nam se racunica ne slaze . E. pa j… . EU ostavlja pustos iza sebe , pa kud ces vece pustosi … mi kao sposobni , vredni i znamo , pa nas neko opustosio … heheh … u stvari mi smo beda koja nije u stanju da igra trzisnu utakmicu pa se zato durimo …. prica o milijardama ti je smesna….
   _____ “ Друго, по налогу странаца жути отпад је уништио домаће банке, а стране су нам за 18 година из Србије изнијеле 70- 100 милијарди евра. Те наше паре враћају уз енормно високе камате и кредите и уз понижавајуће политичко условљавање. “ .. __________
   Ako su nam izneli 70-100 milijardi pa koliki je to onda profit bio ?? Sta ti bankari uopste rade po americi i ostalom belom svetu kad mogu doci u Srbiju i za 18g uzeti tolike pare ? Koja budalastina . Uostalom ko brani srbima da otvaraju banke ? Od Karica pa na dalje . Oni bi zadrzali profit i Srbiji?
   MMF nam ne treba u Srbiji , pa oterajte ih pa vas nece uslovljavati …. prosto ko pasulj….
   _______ „Јеси ли ти неки пророк па знаш шта ће бити за деценију нпр. Врати се 10 година у назад па види колико се ствари промјене за деценију.
   Ко је 2008. године могао сањати да ће твоја земља и твој народ изаћи из е U-а ???
   Ко је прије деценију могао претпоставити овакву поплави муслимана по западу Европе ???
   Које је прије десет година могао замислити исламистичке терористичке нападе по западу а у све краћим временским интервалима ?
   Које је наведене године могао замислити повлачење Американаца и твоје земље Британије са Б. Истока, а тамо су харали деценијама ???
   Ти нијеси сигурно и зато не проричи јер си видовит ка Филип Вишњић ?
   Логичан слијед догађаја је крвави грађански рат измеђ домородаца и муслимана на западу Европе. “ ________
   Nisam prorok u globalnom smislu ali sam svoj zivot prilicno dobro predvideo . Na ono sto sam mogao uticati je prilicno dobro ispalo . Globalnim stvarima se prilagodjavam i gledam da izvucem najbolje moguce …
   Iznenadio me izlazak UK iz EU , broj stranih radnika se drasticno smanjio , tako da opet udaram cene , a posao se vratio u normalu … nek potraje tako jos 15-tak g , i eto mene kod tebe Simerijanac …. :) … taman kad Srbija udje u EU … :)
   “ Poplava“ muslimana nije problem , bar za sada , moze to evropa da provari … a porotovo nije problem za Srbiju gde se oni ne zadrzavaju … a sta ce biti za 100g , neka vode racuna neke druge generacije …
   Teroristicki napadi nas na srecu zaobilaze i to nisu nasa posla , na srecu .
   Kazes da se amerika povukla sa bliskog istoka . Hoces da kazes kako su rusi postali gazde u tom delu sveta ….a u stvari ameri su im dali da se malo igraju i glume imperijalnu silu …. rusi ce se sami povuci kad im dosadi ta za*ebancija ….
   Rata na „zapadu“ evrope izmedju domorodaca i muslimana ne moze biti posto se jos uvek zna ko drzi batinu u rukama …. tako da je to po meni malo verovatno . … prvi put kad budu pokusali da pokore evropu ce za njih biti i poslednji ….
   ____ “ Ти си први почео о себи, о својим зарадама, о својом масном пензијом, о дебелом банковном рачуну, а да те нико о тому није питао нити је лично материјално стање икада било тема на овоме порталу. Па и ја морам нешто додати, јел’ тако љута змијо ??? “ ________
   Nista nisi shvatio . Ja pokusavam da te motivisem . Da prepoznas sustinu . Da znas da odvojis bitne od nebitnih stvari . Ti si teoreticar sa slabim licnim rezultatom , verovatno . Dok je meni vazniji licni rezultat , a sporedne stvari stavljam na stranu . Da se kojim slucajem ostvari ono za sta se zalazes , postavlja se pitanje sta bi ti imao od toga? ? Skocila bi plata sa 300 na 600 E ? Deca ce imati sigurnu buducnost ? Ajd’ ako si tinejdzer pa imas jos 4-5 decenija ispred sebe … ako si odrastao covek , gubis vreme na gluposti …. ne verujem da ce se svet namestiti tako da ti bude potaman … pa i da ga rusi vode …. licno, mislim da masis i to debelo .. Nego , gde cemo na more ove godine ? Meni je ostalo da obidjem jos Gran Kanariju od Kanarskih ostrva … pa cu malo do zavicaja , na Dunav , pecanje i tako … ne radi mi se bas , unisti me ovaj zapad , vreme je da malo ohladim testise … :)

  11. Simerijanac каже:

   …“ Zasto ti ljudi uopste odlaze na zapad ? Zasto sam ja otisao ? „…

   Запад им је уништио економију. Јадијаци су мислили послије пада комунизма да ће за пар мјесеви живјети као Швабе. Швабо је био Швабо и за вријеме Кајзера и за вријеме Хитлера а и сада. У питању је менталитет и организационе способноцти а не е U. Зашто си ти отишао ?!?!?…..које глупо питање. Како кад би ја тебе питао : Зашто ја нисам отишао ???

   ———————————————————————————————–
   … taman kad Srbija udje u EU … :)

   Ти мислиш живјети 200 година.
   ——————————————————————————————–
   ….“ Nisam prorok u globalnom smislu ali sam svoj zivot prilicno dobro predvideo „…

   Забоље ме за твој лични живот човјече. Ово је политички портал
   ———————————————————————————————
   …“ Ne razumem . Mi treba da izvozimo a oni ne ? Hocemo da pristupimo otvorenom trzistu a da mi ne uvozimo? „….

   Наравно да не разумијеш а можда се правиш и блесав. Србија се обавезала на бесцарински увоз пољопривредних производа из еУ-а, али на српске пољопривредне производе које иду у земље еУ-а постоје дебеле царине, демље од твог банковног рачуна.

   ————————————————————————————————
   …“ Ali svakako je dobra mogucnost da obicni ljudi mogu da odu na taj zapad i ispune neke svoje planove i snove .“….

   Како да није. Запад ти прво уништи економију либералним капитализмом и онда ти земља пуста остаје. Погледај хрватску, нема реално ни 3 милиона становника, по њиховим статистичарима ( Анте Ковачевић).

   ————————————————————————————————…“ Referenduma ce svakako biti pre ili kasnije . Demokratska procedura mora biti ispunjena .“….

   Јеси ли сигуран да ће бити ???- у буџету е U-a ( вриједи до 2027. год.) није предвиђена ставка за проширење. Лично сумњам да ће е U и постојати до тада. А ако и буде референдума, све ће манјестити да он успије. Карикирам, на референдум изађе 35% људи и некако навуку на 51.11% за улазак. Срби нијесу будале. Бугари и Румуни су већ 11 година у еУ-у, Срби виде шта се десило са хрватском ( по становнику задужена као Грчка), Срби виде шта се догађа са Грчком, Срби знају да се са земаља Балтика иселило пола становништва а у еУ-у су од 2004. год.

   ——————————————————————————————–

   Rata na „zapadu“ evrope izmedju domorodaca i muslimana ne moze biti posto se jos uvek zna ko drzi batinu u rukama ….

   Батина у рукама се држала дуго времена и у екс-ју па видимо шта је на крају испало. А екс- ју је еУ у малом. Никад не реци никад, ко је 1987. год. могао и помислити да ће се распасти моћни СССР или избити рат у СФРЈ.

   ———————————————————————————————

   Nego , gde cemo na more ove godine ? Meni je ostalo da obidjem jos Gran
   Kanariju od Kanarskih ostrva … pa cu malo do zavicaja , na Dunav ,
   pecanje i tako … ne radi mi se bas , unisti me ovaj zapad , vreme je
   da malo ohladim testise … :)

   Поново ти о свом личном животу на овом српском и друштвеном порталу. Да ти кажем нешто о томе кад константно брабоњаш о темама које ме ни нај мање не занимају…. што се тиче Канарских острва свеједно ми је лијепо се провео тамо или се утопио у мору.
   ——————————————————————————————–

   Још нешто : улазак Србије у еУ данас био би идентичан уласку Бугарске у СФРЈ јула мјесеца 1988. године.

  12. frf каже:

   _____________ “ Запад им је уништио економију. Јадијаци су мислили послије пада комунизма да ће за пар мјесеви живјети као Швабе. Швабо је био Швабо и за вријеме Кајзера и за вријеме Хитлера а и сада. У питању је менталитет и организационе способноцти а не е U. Зашто си ти отишао ?!?!?…..које глупо питање. Како кад би ја тебе питао : Зашто ја нисам отишао ??? “ _____
   Jaka ekonomija u pm kad se tako lako raspala . Kao sto bi unistili Srpsku koja gotovo i ne postoji ….. Ili da okrenemo pitanje pa kazemo kako bi procvetali da nisu usli u EU . … Ni svabo ni Kajzer , ni Hitler ali ni Staljin i Putin ti nece dati nista … dobro si rekao da je to stanje mentaliteta …. a istocno evropski je upravo taj , da neko nesto da , da padne sa neba ili od Rusije ili sa Zapada , pa kako vetar pirne … svabe su gubile svetske ratove , placali vojne reparacije i opet na vrhu evrope i sveta … dok istocno evropska gologuzija ceka da nesto padne sa neba , da se prodaju ko vise da …. oni evropi a mi rusima koji nas nece , a i koji cemo im da imaju problema sa nama ….
   _______ “ Наравно да не разумијеш а можда се правиш и блесав. Србија се обавезала на бесцарински увоз пољопривредних производа из еУ-а, али на српске пољопривредне производе које иду у земље еУ-а постоје дебеле царине, демље од твог банковног рачуна. „________
   Strasno . Vidim da si obavesten po tom pitanje. A zasto su pristali na to ?
   Mora da im je neko uvrtao ruku i mucio ih . Sto junacki ne raskinu taj sporazum pa da eu konacno zna sa kim ima posla i da ne mogu sa nama kako oni hoce … Mi smo jaki i pametni . Raskinemo taj dogovor i zavrsena stvar. … :) salim se …. :) a da smo jaki to stoji… :)
   _______ „Како да није. Запад ти прво уништи економију либералним капитализмом и онда ти земља пуста остаје. Погледај хрватску, нема реално ни 3 милиона становника, по њиховим статистичарима ( Анте Ковачевић). “ _______________________________
   Mislis da su trebali zadrzati socijalizam i uci u EU . Tako ih liberalni kapitalizam ne bi ostetio . Nasa istocno evropska drustva su funkcionisala na otimacini pa nam sada kapitalizam nesto ne ide od ruke . Jos uvek nam je neugodno kad cujemo da je neka fabrika privatna svojina i da je ona tvoja samo dok za nju radis , a inace bi te trebao bolete qurac i za nju i za njenog gazdu …. Hrvati imaju duplo vecu prosecnu platu od Srbije ( da sad ne pricamo o cenama i ko sta moze sa tim novcem ) pa odlaze , a odlaze zbog boljeg zivota , a ne zato sto vole svabe . I dok postoji to nesto -bolje, ljudi ce ici . Sto veca gologuzija , vise se ide . Stalno spominjes tu neku unistenu privredu od strane zapada . Predpostavljam da ti je jasno da taj otimacki system nije mogao opstati . Niti znas cije je sta , kome si oteo , ni ko je vlasnik . To je moralo da se resetuje i vrati u normalno stanje . Dalje ce se znati cije je sta , ko je gazda a ko radna snaga kao u celom normalnom svetu. Tako da ces znati gde ti je mesto u sistemu pa ce ti biti lakse kad ne budes vodio tudju brigu . Ko je gde osao , zasto je otisao , ko ima koliku platu …. koliko budes sposoban, tako ce ti biti . Ovako ti je jos uvek neko nesto kriv , dal eu , vlada, rusi , p.materina …. i tako dok se taj socijalisticki gen u potpunosti ne neutralise , a onda bi vec moglo biti kasno , prosao voz….
   _______ “ Јеси ли сигуран да ће бити ???- у буџету е U-a ( вриједи до 2027. год.) није предвиђена ставка за проширење. Лично сумњам да ће е U и постојати до тада. А ако и буде референдума, све ће манјестити да он успије. Карикирам, на референдум изађе 35% људи и некако навуку на 51.11% за улазак. Срби нијесу будале. Бугари и Румуни су већ 11 година у еУ-у, Срби виде шта се десило са хрватском ( по становнику задужена као Грчка), Срби виде шта се догађа са Грчком, Срби знају да се са земаља Балтика иселило пола становништва а у еУ-у су од 2004. год. “ ___________________________________
   Lako se ta stavka ubaci , nije to sveto pismo …. Ako eu opstane , dobro , ako ne , opet dobro … ali svakako treba uciniti sve da postanemo bolje drustvo , da drzimo korak sa naprednim svetom , da se ugledamo na bolje od nas …. Ti si vidim protiv eu, a ne kazes za sta si . Pitao sam te u proslom postu ali si prevideo …. bilo bi glupo da znas za sta nisi a da ne znas za sta jesi….
   Pominjes bugare i rumune , pa i oni realno zive bolje nego sto su ziveli , i bice jos bolje . 80-tih si mogao *ebati pola poljske za dve crvene a sad im privreda sve vise raste i vec se govori o privrednom cudu …. hrvati su se zaduzili , niko ih nije terao , ali imaju more i moze im se ( i mi bi da smo u takvoj situaciji) ,
   grci propadaju vec zadnjih 100g , narod od 4,5 mil stanovnika se zaduzio 300 milijardi … to mogu samo idioti ….zemlje baltika se ne iseljavaju zbog eu , nego sto su jadni i zeljni svega posle decenija provedenih pod rusima …. zeljni ljudi slobode i para , nista vise od toga….
   Vidim da te muci odlazak ljudi a to je u stvari normalno . To su neki talasi dok se ekonomije u okviru eu ne izlivelisu …. a onda ce biti svejedno gde ko zivi i koliku platu ima . …
   ________ “ Батина у рукама се држала дуго времена и у екс-ју па видимо шта је на крају испало. А екс- ју је еУ у малом. Никад не реци никад, ко је 1987. год. могао и помислити да ће се распасти моћни СССР или избити рат у СФРЈ.“ ______________
   Na kraju je ispalo kako smo hteli . Yuga je bila nedonosce , niko je nije iskreno voleo . Sami smo je srusili , neko vise, neko manje ….
   Ex YU NIJE eu u malom . U Eu i da dodje do razlaza, se zna da se moze izneti samo ono sto je u tu zajednicu uneto . Ko je sta uneo u yugu je sad siroka prica,,, Raspad SSSR – a i SFRJ je ocigledan dokaz da nista nije vecno i da nista ne treba uzimati zdravo za gotovo . Zato je vazno da biramo prave puteve ako mislimo da se sacuvamo i opstanemo ….
   UK za godinu dana izlazi iz EU, jaki su , moze im se . Plate 60 milijardi i gospodski idu dalje …. a mi smo mali narod koji ne moze da se uzda u misice nego u mozak ako ga ima …. plate 300- 400 E , a hocemo da mislimo svojom glavom . … ali dobro, takvi smo kakvi smo….
   _______________ “ Поново ти о свом личном животу на овом српском и друштвеном порталу. Да ти кажем нешто о томе кад константно брабоњаш о темама које ме ни нај мање не занимају…. што се тиче Канарских острва свеједно ми је лијепо се провео тамо или се утопио у мору. “ _____________________________
   Mnogo si mracan, pravi rus…. :) tebi zemljace treba evropa , jer gde je ona tu su ljudi nasmejani i pozitivni :) ostavi se depresivnih i sjebanih rusa , daleko je to od nas …. :)

Коментари су затворени.