Прочитај ми чланак

ИНТЕЛЕКТУАЛНО ЧУДО: Професори од напредњака побегли код радикала

0

ВРАЊЕ – Група универзитетских професора из Врања, некадашњи чланови Градског Савета за образовање у Српској напредној странци (СНС), прешла је у редове радикала због, како је данас речено, диктатуре напредњака.

Група професора и сарадника, њих тридесетак, представљена као елитна групација Врањских интелектуалаца, сада чине окосницу Савета за образовање и културу Пчињског округа Српске радикалне странке.

srs_Vranje_intelektualci1

Фото: Југмедиа.рс

Председник Окружног одбора СРС, Горан Чворовић истакао је током представљања нових чланова, да је лидер радикала Војислав Шешељ, „са одушевљењем примио ову вест“.

Против сега-мега стручњака!

„ Све оно што није препознато на другом месту, СРС изузетно цени, а то су способност, стручна компетенција и искуство у образовању. Познато је да је и сам председник СРС Војислав Шешељ високи интелектуалац, да је велики противник „сега-мега“ стручњака са купљеним дипломама на приватним факултетима, а добро знамо да то креће од врха државе па на доле“, рекао је Чворовић и додао да ће се ова група максимално укључити у разради програма на којем су започели, а за који неки нису имали слуха.
seselj30mart_Prokuplje
Групу чине проф. др Јаворка Маринковић, доц. др Србољуб Димитријевић, проф. др Србољуб Ђорђевић, сви са Учитељског факултета, затим дипл. правник Дарко Димитријевић и проф. др Драгољуб Величковић Роде, који је нешто раније прешао код радикала.

Један од нових чланова радикала из поменуте групе је и Драгољуб Величковић Роде, професор у пензији, који је предавао на неколико Универзитета у Србији и ван ње. Он је казао да је у Српску напредну странку отишао са идејом да помогне граду у држави, али је напустио разочаран јер тамо „влада општа диктатура у којој се појединци не питају“.

„СНС у Врању има скроз неписмене људе, и они да извуку град у бољи живот, нема шансе. Тамо у странци можес да будеш одборник, али само са основном школом“, заједљив је био Величковић и додаје да му је нуђена функција начелника Округа али је он то одбио јер жели да истински помогне, а не „да троши кисеоник у Општини“, јер је то, по његовим речима, посао без посла.

У СНС влада диктатура?

„У напредној странци су сви из личног интереса. Тамо су дојучерашњи ‘симповци’, који су тражили ново ухлебљење. Дошли су из фабрике која сахрањује овај град да помажу развоју. Па што нису остали тамо да помогну ако су толико паметни“, запитао је Роде и додао

srs_srs_seselj_knige

Фото: Југмедиа.рс

„Дошли смо у СРС да радикално променимо ствари у граду. Прећи ћемо цензус, имаћемо доборнике, ми смо спсобни и уложићемо себе у интерес града“

Шешељ одушевљен

Професорица Јаворка Маринковић, постављена на чело Савета, за себе каже да се остварила као стручњак, што доказују два издања за САНУ, и да има жељу да помогне граду на подизању нивоа образовања.

„У СНС су односи успостављени на принципима диктатуре, без дискусије, без икакве жеље да се сагледају реалне могућности. Ми смо интелектуалци, остварни људи, али смо терани да се повинујемо партијској дисциплини“, казала је Маринковић.

Стевановић уређује чланство?

Група професора оптужила је Драгана Стевановића, државног сектретара да уређује чланство код врањских напредњака и да тамо нема места за школоване људе, са дипломама признатим и у свету.

Према њиховој процени они ће на локалним изборима узети око 10 одборничких мандата, а у републичкој Скупштини успети да досегну око 30 посланика.

Радикали су најавили и нове пребеге чланова из СНС, који важе за школоване и паметне људе.

Slavisa_Bulatovic-480x473

Фото: Југмедиа.рс

Одговор напредњака

„Са срећом нека им је“, прокоментарисао је за Југмедиу одлазака интелектуалаца Славиша Булатовић, лидер врањских напредњака и начелник Пчињског округа.

Слависа_Булатовић„Не желим да коментраишем њихов чин, али желим да кажем да су оптужбе о диктатури у Градском одбору чиста глупост. Свакоме се пружа шанса да покаже шта зна и уме“, истиче Булатовић.

Врањски напредњаци имају, каже, око 12000 чланова, међу којима више од 1000 високошколаца, а дневно по неколико десетине људи потпише приступницу.

„Од почетка године учланило се око 2000 људи. Наш одбор је консолидован и важи за једног од најоорганизованијих у Србији, после Градског одбора у Лесковцу. Свакоме се у странци пружа прилика да се покаже и докаже, а све у интересу грађана“, каже Булатовић који је за прелазак групе универзитетских професора у СРС чуо од Југмедие.

(Југмедиа.рс)