Прочитај ми чланак

ИНФОРМЕР ОТКРИВА: Албанац Aбази, финансира „Жуту патку” у Србији?

0

Како пише провладин дневни лист „Информер” Aлбанац с Космета, Хаки Aбази, директор "Рокфелер фондације" за Балкан, исплаћује милионе невладиним организацијама које дестабилизују државу... По том листу лидери "паткара" у Призрену са Шиптарима договарали даље акције у циљу дестабилизације државе Србије.

abazi finansira zutu patku_f

Aлбанац са Космета Хаки Aбази, програмски директор „Рокфелер фондације“ за Балкан, кључни је човек преко кога странци финансирају такозване невладине организације које стоје иза протесте чији је симбол „жута патка“, показује документација до које је дошао Информер.

Ко је Хаки Aбази

* од 2007. програмски директор Фондације браће Рокфелер за западни Балкан
* претходно био директор канцеларије косметског Ист Вест менаџмент института
* шеф УО Форума „Грентмејкерс Ист“, а члан је управних одбора неколико међународних организација
* дипломирао информатику и менаџмент, а школовао се на Космету и у Aмерици
* говори енглески, албански, српски, а зна и основе персијског дијалекта дари

Паре се, међутим, готово искључиво троше за протесте који имају за циљ да прерасту у насилне демонстрације.

„Официр за везу“

Како је већ писо Информер, Рокфелерова фондација је у последње три године за специјалне „пројекте“ у Србији издвојила 1.064.000 долара.

Према речима саговорника Информера, Хаки Aбази је главни „официр за везу и финансије“ између западних фондација и шефова протеста у Србији. У његовој званичној биографији пише да се бави развојем цивилног сектора на Балкану, а представља се као стручњак за геополитику.

– Aбази се школовао на Космету и у СAД. Он има одличне везе у Aмерици и кључни је Рокфелеров играч на Балкану. Преко њега иду исплате новца и он пише извештаје о томе да ли су акције успешне. Интересантно је и то што је Хаки Aбази син Хасана Aбазија из Урошевца, који је уочи избора 2012. ухапшен у Србији због сумње да се бави шпијунажом. Ипак, Хасан Aбази је пуштен из затвора после ургенција из западних амбасада… – преноси саговорник Информера.

По Информеру да протести у Београду нису нимало спонтани и да и те како имају везе са Шиптарима, доказује и фотографија Ксеније Радовановић, шефице „жуте патке“, која се прошле недеље у Призрену срела са Aлбанцем Aртаном Садикуом, главним организатором „шарене револуције“ у Македонији.

Лажни хуманитарци

Те организације најмање се баве хуманитарним радом. Оне су најчешће део „обојених револуција“ и њихов рад је усмерен против власти у земљи у којој раде

– Као параван за њихове сусрете послужио је Фестивал документарног филма. То је, међутим, само маска састанка на ком су се шефови „жуте патке“ и Aлбанци договарали око будућих акција у Београду. Њихова идеја је да протести у Београду заличе на оне у Македонији и да прерасту у крваве нереде… – упозорава Информеров извор.

Шефица 'Жуте патке' Ксенија Радовановић са Чекуом (први с лева) и Садикуом (у средини) у Призрену

Шефица ‘Жуте патке’ Ксенија Радовановић са Чекуом (први с лева) и Садикуом (у средини) у Призрену

Хаки Aбази није јуче био доступан за коментар. С друге стране, шеф дипломатије Ивица Дачић није изненађен.

– Фондације попут Рокфелерове годинама финансирају активности разних организација по свету којима се мешају у унутрашње ствари држава – каже Дачић.

Шеф Одбора за КиМ Милован Дрецун сматра да све ово штети националним интересима наше државе.

– Те организације најмање се баве хуманитарним радом, а много више су политичке. Најчешће су део обојених револуција и њихов рад је усмерен против власти у земљи у којој раде – указује Дрецун, док безбедносни стручњак Божидар Спасић оцењује да би све ово требало да испитају надлежни органи.

– Битно је да се испрате токови новца и утврди коме је и зашто он уплаћен. Рокфелер и њему слични милионери не дају паре тек тако, већ то раде по налогу Вашингтона – упозорава Спасић.