Прочитај ми чланак

Инцко: Република Српска жели да искористи дешавања у Украјини

0

valentin-incko

Припадници привилеговане политичке елите у БиХ и даље стављају своје личне интересе испред интереса земље и њених грађана, рекао високи представник Валентин Инцко у обраћању СБ УН.

Упркос знатним повећањима извоза економска ситуација и даље је веома тешка, а просечан грађанин БиХ и даље тешко може задовољити своје основне потребе, рекао је Инцко, преноси Бета.

Како је навео, динамика усвајања закона на нивоу државних институција и даље ни изблиза не задовољава потребе земље, будући да је током протеклих шест месеци далеко више закона одбачено него што је усвојено.

Истовремено, многе обавезујуће пресуде Уставног суда БиХ још увек нису проведене, рекао је Инцко и додао да су оспоравања Мировног (Дејтонског) споразума такође све чешћа, а да високопозиционирани политичари из Републике Српске настоје искористити дешавања у Украјини за властите циљеве.

Високи представник је, како се наводи у саопштењу његове Канцеларије, нарочито изразио бојазан да би тренутна контроверза око питања пребивалишта и бирачких права могла довести до спорова на терену.

„Посебно је важно да нико не буде дискриминисан на основу етничке припадности или зато што је повратник“, рекао је Инцко.

Високи представник Инцко обавестио је Савет безбедности УН да се припреме за одржавање општих избора у октобру одвијају планираном динамиком, да је БиХ усвојила нови закон о јавним набавкама и да су предузете битне мере како би се осигурало функционисање Уставног суда у пуном капацитету.

Високи представник је такође поздравио недавну посету српског премијера Александра Вучића Сарајеву као значајан корак ка помирењу и бољој регионалној сарадњи.

Наглашавајући да посао у БиХ „још увек није готов“, позвао је међународну заједницу да уједињена подржи вредности и принципе мира, саживота, узајамног поштовањ и неповредивости суверених држава.

„Морамо чврсто стати против оних који желе да сеју поделе и разједињеност“, рекао је високи представник.

(РТС)