Прочитај ми чланак

„ИМАМО ДОГОВОР“ – крај спора Грчке и МКД због имена

0

Грчки премијер Алексис Цирпас саопштио је да је са Македонијом постигнут споразум о имену те бивше југословенске републике.

„Имамо комбиновано име, са географским квалификацијама, за све употребе“, рекао Ципрас на састанку са грчким председником Прокопиосом Павлопулосом, јавља грчка агенција АНА.

Како се наводи, Ципрас и македонски премијер Зоран Заев ће јавност о детаљима разговора обавестити на одвојеним конференцијама за новинаре.

Извор из кабинета премијера Грчке за атински лист „Катимерини“ наводи да је су постоји сагласност и да су испуњени сви услови које је поставила грчка влада, а нови назив Македоније – који још није објављен – ће се користити за све потребе, и у тој земљи и у иностранству

У Грчкој је објављено да је пре једночасовног разговора с Ципрасом, Заев рекао у Скопљу да очекује да ће решити сва преостала питања и да ће после интензивних полугодишњих преговора бити постигнут споразум о промени назива Македоније што Грчка захтева још од 1991. године.

Из македонске владе је саопштено да ће Заев конференцију за новинаре одржати у 18.30х, док ће Ципрас у 18.00 часова о детаљима разговора упознати грчког председника Прокописа Павлокулоса. Према извору из Владе Грчке, Ципрас ће о исходу обавестити и шефове политичких странака, међу којима има и противника решења, а потом ће вечерас обавестити и грађане. Ципрас ц́е објавити проглас о споразуму који ц́е још ове недеље потписати са Заевом на заједничкој граници, у Преспи, која је раније одабрана као симболично место за то.

Према незваничним информацијама, назив о којем су се две стране договориле је „Северна Македонија“, али додаје се још јутрос ту и даље били предлози: „Нова Македонија“ и „Горна Македонија“ – сви само на македонском.

Споразумом је утврђен низ детаља и процедура, укључујући измену Устава Македоније и референдум о решењу крајем лета, затим и шта ће писати на личним картама и пасошима, као и то како ће се убудуће одређивати национални идентитет Македоније и њеног језика.

Споразум треба да потврди и Скупштина Грчке, а њена влада ће дати условну сагласност на приступање Македоније ЕУ и НАТО о чему се одлуке очекују већ овог месеца.