Прочитај ми чланак

И НЕМЦИМА ЈЕ ЈАСНО: „Граница бола“ Русије је Србија

0

Немачка штампа пише да Запад и Русија не могу да се усагласе у безбедносној политици јер Путину није стало до граница већ до сфера утицаја, а ту је и Србија.

Немачки недељник „Цајт“ пише да Русија у својој сфери утицаја види и Србију и да је руска „граница бола“ стотинама колометара далеко, односно на граници са Србијом за коју Русија сматра да никада не треба да уђе у НAТО.

„Зашто Запад и Русија не могу да се усагласе о заједничкој безбедносној политици? Зато што Путину није стало до граница већ до сфера утицаја“, пише аутор Михаел Туман у тексту који је објављен на порталу угледног недељника „Цајт“.

Осврћући се на недавни самит НAТО, Туман пише да су се неки посматрачи из Москве радовали „крхотинама које је амерички председник оставио у Бриселу“, али да се „злурадост измешала са разочарањем јер је и Доналд Трамп у Бриселу говорио о руској претњи“. Делује да су се Руси помирили са чињеницом да су лоши односи са Западом константа, пише у тексту.

Aутор се пита зашто се Руси не потруде више око Европљана, а као пример наводи састанак високих званичника ЕУ и Русије у Санкт Петербургу крајем маја, где је постојао макар покушај разговора. „Aли покушаји углавном нису били достатни. Између осталог и зато што се у разговору после пет минута увек заглави у растињу новије историје, у проширењу НAТО, косовском рату 1999, проширењу ЕУ, рату Русије и Украјине 2014. О тим стварима се још дуго неће сложити. Aли не би ни морали, да тај сукоб није фундаменталнији“, пише Туман.

Према његовом мишљењу, обе стране желе неповредивост граница и безбедност за све, али је невоља што под тиме подразумевају потпуно различите ствари. „Када Европљани из ЕУ говоре о сигурним границама, они мисле на то да се не може једноставно умарширати у суседну државу као што су руске трупе учиниле 2014. у Украјини. Да се не може анектирати туђа територија, као што је Русија урадила са Кримом. Када руска влада говори о сигурним границама, она мисли да се савези држава – попут НAТО и ЕУ – не смеју ширити. Да односи моћи и утицаја не смеју да се померају. Европљани говоре о државама и границама, Руси о сферама утицаја.“

Руска „граница бола“ је, пише даље „Цајт“ стотинама километара западно од руске државне границе. „Она се завршава на западној граници Белорусије и Украјине. Она се завршава на границама Србије која, према виђењу руских политичара, никада не треба да постане део НAТО или ЕУ. Забуна око граница бола и државних граница и инсистирање на сферама утицаја данас спречава приближавање ЕУ и Русије. И стога Москва не може да профитира од трзавица између Трампа и ЕУ“, закључује се у тексту.

БОНУС ВИДЕО

Послушајте – током своје беседе отац Милош М. Весин говорио је о руској Матушки Марији, која живела за време СССР, која је лечила људе од депресије, а била непокретна (00:03:00).

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.