Прочитај ми чланак

Хусеин Кавазовић: Република Српска зависи од добре воље Бошњака

0

Реис Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић запретио је Републици Српској да, како је рекао, не изазива добру вољу Бошњака. Он је поновио да је РС настала на геноциду, али и поручио да "РС зависи од добре воље Бошњака који су пристали на овакво унутрашње уређење БиХ, иако би то могло да се промени".

kavazovic

Муслимански верски лидер, који се, према сазнањима „ЕуроБлица“, већ месецима уназад налази „под лупом“ бројних представника међународне заједнице због својих радикалних ставова и ратнохушкачких изјава, отворене претње РС због заказаног референдума изрекао је у последњем броју „Препорода“, листа који излази под окриљем ИЗ БиХ.

Коментаришући предстојећи референдум о Дану РС и „страх“ који, наводно, Бошњаци осећају због тог догађаја, реис Кавазовић је политичко руководство Српске упоредио са Слободаном Милошевићем, којег назива „креатором злочина на овим просторима“.

– У изведби се показало да је Милошевић лош учитељ, који је завршио своју животну каријеру неславно, па се ни његовим ученицима не пише ништа боље. Ми никад нисмо желели овакву поделу земље, али смо на њу пристали ради окончања рата. Уколико било ко доводи у питање ову чињеницу, довео је у питање наш пристанак на унутрашњу организацију државе. Ни Федерације ни РС нема без пристанка Бошњака – рекао је Кавазовић.

Отворено „звецкање оружјем“ бошњачки реис зачинио је завршним речима у поменутом интервјуу, где је, између осталог, Републику Српску назвао „геноцидном творевином“.

– Творевина РС, на чијој територији су почињени геноцид и други страшни злочини, мора се дистанцирати од злочина који су почињени у њено име и злочинаца. Не би било добро даље изазивати добру вољу Бошњака и њихов пристанак на овакво уређење односа у БиХ – запретио је Кавазовић.

Члан Скупштине Борачке организације РС Михајло Парађина за „ЕуроБлиц“ каже да га Кавазовићеве увреде и претње нису изненадиле јер је, према његовим речима, актуелни реис само наставио тамо где је стао његов претходник Мустафа Церић.

– Једино се питам докле ће међународна заједница, која је иначе врло ажурна кад треба осуђивати изјаве српских лидера, толерисати овакве огољене примере говора мржње – каже Парађина.

Шеф клуба посланика СНСД у Парламенту БиХ Сташа Кошарац оценио је жалосним последњи јавни наступ реиса Кавазовића.

– Српска није настала због добре воље Бошњака, већ захваљујући борби народа који није пристао да му „Исламска декларација“ Алије Изетбеговића кроји судбину. Жалосна је земља у којој верски лидери шаљу овакве поруке – каже Кошарац.

„ЕуроБлиц“ је, подсећамо, почетком јуна објавио да су све чешћи политички излети реиса Кавазовића, као и шовинистиче изјаве попут оне у којима је Србе погрдно називао „власима“, привукле пажњу појединих утицајних међународних фактора који имају велики утицај на кадровска питања у ИЗ БиХ. Наши извори тада су устврдили да Кавазовић има мале шансе да дочека крај свог мандата на челу ИЗ, који, иначе, истиче у септембру 2019.

Борбени хоџа

Пре него што је у септембру 2012. изабран за реиса, Хусеин Кавазовић налазио се на месту муфтије тузланског.

У његовој биографији, између осталог, посебно се истиче то да је од првог дана рата био припадник тзв. Армије БиХ те да је обављао дужност команданта јединице “Змај од Босне”, која је у бошњачкој војсци носила надимак “Хоџе”.