Прочитај ми чланак

Хрватска затвара границу са Србијом?

0

zoran-milanovic

Хрватски премијер Зоран Милановић изјавио је у Сплиту да ће се избеглице које долазе у Хрватску сигурно упућивати према Словенији и Мађарској.

„У Хрватској избеглице неће остати, они већ пролазе кроз нашу земљу. Ово није никаква опасност за Хрватску, а колики ћемо број примити не знамо. Сигурно ћемо их упућивати према Словенији и Мађарској, а ми већ два дана показујемо да смо цивилизована и организована држава“, рекао је Милановић послеподне новинарима у Сплиту.

Милановић је нагласио да је Хрватска има пуну контролу ситуације, која није драматична, али је озбиљна, преноси портал Вечерњег листа.

Хрватски премијер је рекао да су избеглице у проблему и да желе да дођу до Беча или Минхена.

„Наша срца су велика, али могућности нису. Нећемо заустављати никога батинама, жицом или псима. Они ће проћи кроз Хрватску, ми их нећемо заустављати, а даћемо све од себе да их попишемо“, нагласио је премијер.

Он је додао да Словенија може да затвори граничне пролазе, али да не зна, како је рекао, како ће затворити границу која је дуга стотине километара.

„Границе се не могу затворити“, поручио је хрватски премијер и закључио да избеглице нису „никаква опасност за Хрватску“.

Поједни медији извештавају да се део избеглица смештених у Загребу већ упутио према Словенији.

Према последњим званичним подацима, до поднева је у Хрватску ушло око 7.300 избеглица. У Загребу је тренутно око 500 и смештени су у хотелу Порин, где је и иначе прихватилиште за азиланте.

(Бета)

Колинда Грабар-Китаровић сазвала седницу ВДС због неконтролисаног уласка избеглица

Председница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић сазвала је за сутра пре подне седницу Већа за домовинску сигурност, незадовољна реакцијом служби на избегличку кризу, потврђено је у Канцеларији председнице. Она ће ставове са те седнице изнет пред Већем за националну сигурност (ВНС) које се састаје сутра по подне у Хрватском сабору.

Како је речено у Канцеларији, с обзиром на то да ствари на граници измичу контроли, одлучила је да уочи седнице ВНС-а одржи и седницу свога Већа за домовинску сигурност.

У Хрватску је до четвртка по подне ушло више од 6.000 избеглица, а из Канцеларије упозоравају да не постоје планови за долазак тако великог броја избеглица, као ни планови за њихов контролисани прелазак преко границе, нити њихов транспорт даље према Европи и због тога је председница сазвала седницу Већа за домовинску сигурност.

– Сазивање Већа за домовинску сигурност као саветодавног тела председнице има за циљ да од људи с великим искуством добије предлоге и ставове с којима ће онда председница изаћи пред ВНС – речено је Хини у Канцеларији председнице.

Веће за домовинску сигурност има 24 члана, а свој су долазак на седницу већ су потврдили председник Већа за домовинску сигурност, генерал-бојник у пензији Дамир Крстичевић и чланови већа, генерали Анте Готовина и Младен Маркач.

Председница Грабар-Китаровић је због избегличке кризе скратила свој четвородневневни боравак у Истри.

Она је затражила чвршћу контролу граница јер сматра да је првог дана неконтролисано ушао превелики број избеглица у Хрватску.

Председница сматра да граница функционише како треба и није задовољна како је протекла ноћ у Хрватској која је, како каже, „показала хумано лице“.

Грабар Китаровић указује на то да нема потребе да људи пристижу у тако великом броју у једном дану јер Хрватска „једноставно не може да задовољи потребе и бригу о тим људима“.

Посебно је нагласила да мигранти и избеглице не могу неконтролисано да улазе на хрватску територију мимо граничних прелаза, и њихов улазак мора да буде под сталним контролом.

Према подацима Министарства унутрашњих послова до јутрос је на територију Хрватске ушло око 5.650 избеглица које надлежни затичу на подручјима полицијских станица Товарник, Иок и граничног прелаза Батина.

Хрватска: Опозиција тражи затварање границе са Србијом

Хрватска опозиција критиковала је данас владу због несналажења и „обмањивања јавности“ у избегличкој кризи, а Дамир Кајин, из странке Истарски демократи, чак предлаже да се до уторка, када ће министри спољних послова још једном покушати да пронађу решење на нивоу ЕУ, затвори граница са Србијом.

Кајин је, после паузе у расправи у парламенту, коју је затражио да би говорио о таласу избеглица с којим се суочава Хрватска, подсетио да су неке земље у окружењу већ затвориле своје границе.

То учиниле и Аустрија и Њемачка, а да Европска комисија Хрватској поручује да би коридор за транзит избеглица до границе са Словенијом био у супротности с европским правилима.

Он је честитао хуманитарцима на добро обављеном послу и позвао на максимално цивилизовано поступање према избеглицама, али и додао да „Хрватска у томе мора да се понаша као држава и да обавести Вучића, Дачића, Вулина да мигранте, до одлуке европских министара полиције у уторак, не може прихватити“.

Боро Грубишић (ХДС СБ) је подсетио да је немачка канцеларка Ангела Меркел избеглице недаво дочекала поздравом „Herzliche wilkommen!“ (Срдачно добродошли), да би Немачка убрзо после тога затворила своје границе, преноси Хина.

Упитао је колико Хрватска треба да доказује Европи да је хумана и да ли су и нехумане Пољска, Словачка, Чешка и Мађарска, које су затвориле границе.

Упозорио је да ситуација с избеглицама може да направи знатну штету хрватској привреди и оценио да се проблем „мора другачије решити, без обзира на наређења из Брисела, тајне или јавне“.

Гордан Јандроковић (ХДЗ) упозорио је да је стање све озбиљније, а Хрватска „иде према конфузији и хаосу“.

Владу је оптужио да обмањује јавност, јер је премијер Милановић у Сабору у среду говорио о транзиту избеглица кроз Хрватску, да би Европска комисија поподне поручила да коридора не може бити.

Одговорио му је Игор Драгован (СДП) речима да Влада и све институције Хрватске државе поступају по законима које је донео парламент и у складу с тим раде свој посао.

Он је узразио уверење да „ситуација није тако драматична, иако је изузетно озбиљна“ и подсетио да су у Влади одржани билатерални састанци са циљем рјешавања проблема с избјеглицама.

Бивша премијерка Јадранка Косор је поручила да се Хрватска мора поставити као суверена, равноправна чланица ЕУ у заштити националних интереса, водећи притом рачуна о стотинама хиљада људи који беже, иако „не беже сви од рата“.

Милорад Пуповац (СДС С) сматра да Европска комисија (ЕК) треба са свим земљама да комуницира на исти начин, па и с Хрватском. До јуче је Аустрија била транзитна, чак и Француска, Немачка, рекао је Пуповац и поручио да ЕК треба да сарађује са Хрватском како би се решио проблем који није само хрватски, нити га она сама може решавати.

(Танјуг)