Прочитај ми чланак

„Хрватска нема моћ да заустави Србију у ЕУ“

0
Фото: Ројтерс

Фото: Ројтерс

Директорка Центра за спољну политику Александара Јоксимовић указала је у среду да ће Хрватска константно бити камен спотицања Србији у преговарачком процесу, али да Хрватска нема ту снагу и моћ да заустави Србију на путу ка ЕУ.

Јоксимовић каже да Србија са Хрватском има доста дуго негативан тренд у односима, што је почело у хрватској предизборној кампањи у којој су се политичке опције утркивале у оштрим изјавама према Србима , али и да избором нове владе реторика није спласла.

– Хрватска користи уцењивачки капацитет везан за пуноправно чланство у ЕУ, покушава да на одређени начин издејствује повољне услове у процесу интеграција Србије. Мислим да Хрватска нема ту врсту снаге и моћи да Србију зауставља на путу ка ЕУ – рекла је Јоксимовић на РТС.

Она је додала да очекује да ће се превазићи спорна питања везана за поглавље 23 и додала да Србија са Хрватском има отворена бројна билатерална питања и да ће се она константно појављивати у различитим фазама интегративних процеса Србије у ЕУ.

– Мислим да ће Србија у јуну отворити поглавља 23. и 24. јер ће реаговати ЕУ. Хрватска неће имати капацитет да Србију у потпуности зауставља, ЕУ је показала шта о оваквим начином условљавања мисли – рекла је Јоксимовић.

Коментаришући то што је Влада Србије подржала Вука Јеремића за генералног секретара у УН, Јоксимовић је рекла да је за Србију важно да има свог кандидата, и да је реч о респектабилном кандидату који има искуства у УН.

Vesti-online.com