Прочитај ми чланак

Хоћемо ли ћутати док Српска напредна странка окупира Факултет политичких наука?

0

Годинама, ако не и деценијама, сведоци смо уплива партије и партијске књижице у све поре друштва, па тако и у академску заједницу. На удару су били многи факултети – Филолошки факултет, Економски факултет и други. Данас је на удару Факултет политичких наука.

Као студенткиња четврте године овог факултета, на коме нас уче шта је правна држава, шта је демократија, шта су независне институције, на коме нас уче да мислимо својом главом, на ову окупацију нашег факултета од стране Српске напредне странке нећу ћутати.

Нећу ћутати на то што је у Савет факултета Влада Републике Србије довела своју испоставу. Када кажем испоставу, мислим на чланове Савета које именује та Влада, а од којих су готово сви чланови, симпатизери или сарадници Српске напредне странке.

Не могу да се не запитам и да ли је случајност да Савет факултета већ две године нема чланове именоване од стране Владе у својим редовима, већ су се они појавили баш сада, непосредно пред избор новог декана ФПН. На који начин су, и зашто баш сада, они завредили своје место у овом телу?

У Закону о високом образовању пише да чланове Савета факултета именује „Влада, из реда истакнутих личности из области науке, културе, просвете, уметности и привреде“. По чему су се тачно истакле Маја Гојковић, потпредседница Владе и министарка за културу и информисање, и Јадранка Јоксимовић, министарка за европске интеграције? По прелетању из странке у странку и јуришањем за влашћу? По становима и некретнинама које су купиле новцем отетим од народа ове државе? По свим својим аферама које вуку са собом? Да ли се госпођа Јоксимовић истакла у области културе док је ономад уређивала радикалско гласило “Велика Србија”? Или госпођа Гојковић служећи као Шешељев хушкач током ‘90-их, а потом као Вучићев, успевајући да у Народној скупштини убије сваки дијалог и претвори је у напредњачки бункер?

Осим тога што су чланице СНС, оне су и државне функционерке и то им није довољно, већ би мало свој утицај да шире и на нашем факултету, што је дословно илустрација окупирања академске заједнице од стране партије. С друге стране, Јадранка Јоксимовић, као студентикиња докторских студија на нашем факултету на ову функцију никако није могла да дође постављањем од стране Владе, већ само као студентски представник. А студенти ФПН-а је на тој функцији не желе и никада је не би изабрали.

По чему се истакао проф. др Урош Шуваковић да буде у Савету ФПН? По томе што је потписник јавне подршке Српској напредној странци 2017. године? Или по томе што је у време режима Слободана Милошевића, као кадар СПС-а, радио у аналитици Државне безбедности, баш у време када су убијени Славко Ћурувија и Иван Стамболић? Човек који је 2000. године оптужен да је био умешан у пребијање студената који су протестовали против Милошевићевог режима. Дакле, нама ће од сада у Савету факултета седети некадашњи Слобин „УДБАС̌“ и ударна песница његовог режима, а сада потписник подршке Александру Вучићу. И не само то. Овај човек је такође члан Управног одбора Фондације Српске напредне странке. Дакле, седи у Фондацији која је покренула СНС академију за младе лидере, која је инкубатор где се одгајају Кебаре, Пиље, Ленгуре, Пајкићи. Где се млади „уче“ како да пљуну, како да вређају, како да линчују људе и на основу тих „умећа“ касније добијају посланичке, министарске и остале фотеље и клупе. У таквом управном одбору седи Шуваковић, „управљајући“ прљавом индоктринацијом режимских кадрова, а сад ће, ето, и у Савету ФПН-а да седи и да се ту такође нешто пита.

Овакав састав Савета Факултета политичких наука не значи само окупацију истог од стране опскурних рецидива прошлости, од стране оних који би требало да буду у првом реду за лустрацију, већ је то унижавање и факултета и целе академске заједнице. Овим потезом Српска напредна странка још једном успева да дискредитује знање и људе од личног и професионалног интегритета коју у тој академској заједници суделују.

Ја као део те заједнице нећу ћутати, а верујем да неће ни моје колеге, студенти. Време је да академска заједница и Факултет политичких наука покажу кичму.

Ауторка: Софија Недељковић, студенткиња ФПН-а и активисткиња Покрета “1 од 5 милиона”