Прочитај ми чланак

Хоће ли ЕУ да натера и Црну Гору да каже „њет“ Русији?

0

crnagora-nato

Влада Црне Горе није до сада званично добила било какве препоруке о економским односима са Русијом, потврђено је из црногорског Министарства спољних послова и европских интеграција.

„Црна Гора, као држава кандидат за чланство у ЕУ, своју спољну политику је потпуно ускладила са ставовима Уније. У том смислу, уобичајеним дипломатским каналима до сада није достављена препрука, писмо везано за економске односе са Русијом“, речено је црногорском листу „Вијести“ у Министарству.

Петар Стано, портпарол европског комесара за проширење Стефана Филеа, на брифингу за новинаре поновио је да ЕУ очекује од трећих земаља и кандидата да не покушавају да искористе европске санкције Русији да би повећале сопствени извоз.

„То је веома јасан став који су шефови дипломатија земаља чланица донели прошле недеље и он остаје на снази“, рекао је Стано. ЕУ и САД су крајем јула последњи пут пооштриле санкције Русији, појачавајући притисак на њену нафтну индустрију. Претходне економске санкције биле су фокусиране првенствено на војни и банкарски сектор.

 

(Srna)