Прочитај ми чланак

ХАРАДИНАЈ О САСТАНКУ СА ЗВАНИЧНИЦИМА САД: Нећемо републику Додика на Косову

0

Премијер Косова Рамуш Харадинај изнео је детаље разговора са двојицом званичника администрације председника САД Доналда Трампа у Приштини којима је, како је рекао, пренео да је за наставак дијалога са Београдом, али да таксе на производе из Србије остају до постизања споразума у оквиру постојећих граница.

Харадинај и председник Косова Хашим Тачи, разговарали су у среду увече са високим представницима Савета за националну безбедност САД, Џоном Ератом и Бредом Берклијем о таксама и наставку дијалога са Србијом у Бриселу.

„Дијалог са Београдом треба наставити ради постизања свеобухватног обавезујућег правног соразума у оквирима постојећих граница, што не подразумева републику Милорада Додика на Косову“, рекао је Харадинај, преноси Газетаекпресс.

Харадинај је рекао да је његов став о таскама непромењен и да та мера неће бити укинута док Србија не призна косовску независност.

„Захтев САД да Приштина суспендује таксе додатно нас подстиче са два аспекта. Један је да се порез сматра препреком за наставак дијалога, а други је да се брже постигне договор. Све док су таксе на снази, то Србију кошта више него Косово“, рекао је Харадинај.

Он је закључио да и након разговора са америчким званичницима, таксе остају на снази.

Званичници тражили да Љимај не буде на састанку

Високи амерички званичници састали су се у Приштини са замеником премијера Косова Енвером Хоџајем, градоначелником Приштине и копредседавајућим преговарачког тима Косова Шпендом Ахметијем, али су затражили да на састанку не буде члан преговарачког тима за дијалог са Београдом Фатмир Љимај.

Како јавља портал Коха.нет на састанку су били главни директор за Европске послове у Националном савету безбедности САД Џон Ерат као и директор за Балкан Националног савета безбедности САД Брадам Беркли.

Званичници косовске Социјалдемократске иницијативе, чији је предеседник Љимај, одбацили су наводе да су амерички званичници затражили да он не буде на састанку. Љимај је на црној листи особа којима није дозвољен улазак у САД.

Хоџај је на Фејбуку написао да су представници Косова добили гаранције опредељења САД да се дијалог са Србијом оконча међусобним признањем и учлањењем Косова у УН.

„Сада је последњи тренутак да ми као носиоци институција Косова одредимо према добронамерном захтеву Американаца, да суспендујемо таксе и отворимо пут могућности да се током године постигне споразум“, написао је он.

Хоџај је навео да се је однос Косова и САД на најнижој лествици у његовој политичкој каријери дугој 15 година и да то треба узнемири политичаре и косовско друштво.

„Никада не треба да доведемо у питање америчку подршку и партнерство са њима“, написао је Хоџај на Фејсбуку.

                          ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!