Прочитај ми чланак

Хајнц Вилхелм: Србија не може да блокира чланство Косова у УН

0

Београд — Немачки амбасадор Хајнц Вилхелм изјавио је да сагласност Србије с чланством Косова у УН није услов који је постављен српским властима.

 

„Наравно, то се односи на овде и сада. На крају ће се ипак наметнути захтев Приштине који ми подржавамо – Србија не би требало да блокира чланство Косова у УН“, рекао је Вилхелм у интервјуу за Политику.

Немачки амбасадор је потом додао и да Србија у крајњој линији и не може да блокира улазак Косова у Уједињене нације, јер ако Косово једног дана поднесе такав захтев о томе на предлог Савета безбедности одлучује Генерална скупштина УН. 

Упитан да ли међу немачким странкама од којих се може очекивати да формирају владу после избора ове године постоје различити ставови по питању чланства Србије у ЕУ, Вилхелм је рекао да мисли да међу њима не постоје знатне разлике по том питању. 

„С друге стране, постоји консензус свих парламентарних странака да процес европских интеграција не може бити посматран као успешно завршен све док све земље западног Балкана не постану чланице Уније“, каже немачки амбасадор.

(Бета-Политика)