Прочитај ми чланак

ГСП се задужује 324 милиона евра за нове аутобусе

0

Јавно комунално предузеће ГСП „Београд“ планира да се задужи 38 милијарди динара (око 324 милиона евра) код пословних банака ради инвестиционих улагања, конкретно за куповину нових возила за превоз путника.

С обзиром да се ради о кредитном задужењу веће вредности, ГСП за то мора да добије сагласност Града Београда који је оснивач тог предузећа.

Пред Скупштином града Београда данас, 13. септембра, наћи се Предлог решења о давању сагласности на одлуку о дугорочном финансијском задужењу ГСП-а, пише Нова економија.

Наиме, како пише у предлогу решења које ће се данас наћи пред градским одборницима, планирана вредност набавке која ће бити финансирана из тог задужења је око 38 милијарди динара и она је 30 одсто већа од књиговодствене вредности предузећа (која у последњем билансу стања износи 27,4 милијарди динара), па је због тога неопходна сагласност града да би се реализовало то задужење.

У програму пословања ГСП-а за 2023. пише да су је планирана јавна набавка куповине нових возила за превоз путника и да иницијативу за ту куповину, покреће Град Београд у циљу занављања возног парка.

Пословни приходи ГСП-а у 2022. години износили су 16,9 милијарди динара, док су расходи тог предузећа износили 21,7 милијарди динара.

Пословни губитак ГСП-а тако је износио 4,7 милијарди динара у 2022. години и био је за око 3,2 милијарде динара већи него 2021. године, види се из финансијских извештаја тог предузећа.