Прочитај ми чланак

Груевски: Македонија неће толерисати насилне протесте Албанаца

0

makedonija-protesti-albanaca-1

Скопље — Македонски премијер Никола Груевски изјавио је да званично Скопље неће толерисати протесте Албанаца, који се одржавају у више градова Македоније.

Протести се одржавају услед незадовољства пресудом шесторици њихових сународника осуђених на доживотне казне затвора због убиства пет младих Македонаца, уочи Ускрса 2012. године.

„Протести током којих се користи насиље је нешто што не може нико да подржи ниједна држава па ни наша“, изјавио је Груевски.

Он каже да је задовољан начином на који су поступили припадници полиције током протеста у петак када је дошло до сукоба са демонстрантима у којем је двадесетак особа повређено, а шест приведено.

„Министарство за унутрашње послове је протеклих дана врло професионално обављало своје задатке и држава неће дозволити да ови протести ескалирају у тој мери да запрете интересима грађана или институција“, изјавио је премијер додајући да се стање озбиљно прати.

Груевски је упозорио да постоје одређене организације, појединци и разне групе који су се протеклих дана трудили да додају „уље на ватру“ ради неких својих интереса, који свакако нису и државни.

„Оно што желим да најавим је да такви људи сигурно не раде ни у интересу Македонаца, нити у интересу Албанаца, Турака, Рома, Бошњака и свих осталих који живе у Македонији, као ни за интересе муслимана или хришћана. Ти људи гледају или своје или нечије туђе интересе“, истакао је Груевски.