Прочитај ми чланак

„ГРОМ 1″: Приведени велики српски дилери, албански мафијаши нису дирани (Видео)

0

veljovic grom1

Београд, Краљево — У акцији против нарко-група „Гром 1“ полиција је претресла 1.165 објеката, а приведено је 128 особа. Вучић поручио дилерима: Пакао тек предстоји.

У акцији која је почела јутрос у 04.30, мера задржавања од 48 сати одређена је за 124 осумњичене особе.

Приведени су велики дилери дроге у Београду, али људи који се баве другим кривичним делима којима се угрозавају лична и имовинска безбедност грађана. Међу приведенима су, како сазнаје Б92, и чланови тзв. Кекине групе и Луке Бојовића. Хапшено је у делу Карабурме познатом као „Мала Колумбија“.

Акција се спровела по захтеву Бироа за координацију служби безбедности.

Потпредседник Владе Александар Вучић изјавио је да је од јутрос у акцији привођења нарко дилера приведено 128 лица, да ће с претходном сличном акцијом то значити готово 500 приведених, а онима који су се склонили или побегли на дан, два, поручио је да им пакао тек предстоји.

„Понављам, за њих пакао тек предстоји и понављаћемо акције против нарко дилера све док потпуно не излечимо друштво од те пошасти“, изјавио је Вучић на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Вучић је изјавио да нема системске везе између државе и криминалаца и да ниједна информација из акције Гром није процурела.

„Поносан сам јер увек имате некога из полиције, тужилаштва, суда, и увек понека информација исцури, али смо ноћашњом акцијом показали да немамо страх и системске везе између државе и криминалаца“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

НОВИ КЛИНЦИ

Златко Николић, криминолог, каже да је ова акција сада доста озбиљнија, самим тим што се наставља прва акција.
Ипак, каже да нису пресечени путеви нарко-дилерима, јер, како је оценио – њих ће бити још. „Појавиће се неки нови клинци, док има потрошача, биће и њих“, каже Николић.

Вучић је истакао да су током јутрошње акције ухапшене и неке серијске убице, људи који су вршили неколико убистава, разбојсништава као и да су неки задржани због нелегалног поседовања оружја.

„Они који мисле да ће се та мрежа брзо опорављати, боље да размишљају о поштеном послу…Ово није крај те акције и она ће да тече сваки дан“, поручио је вицепремијер и додао да у једном ресторану у Београду у који су ушли нису нашли ниједну ососба која код себе није имала неки наркотик, а да су сви из обезбеђења имали метак у цеви и да „ниједан не зна одакле му пиштољ“.

„Ухапсимо их хиљаду пута док тамо не буду сви без наркотика па да видимо да ли су они или држава јачи. Поносан сам на то што је држава показала“, истакао је Вучић.

Републички јавни тужилац Загорка Доловац изјавила је да су у данашњој акцији ухапшени озбиљни нарко дилери који су били на самом врху пирамиде и поручила да нико није јачи од државе.

„Из законских разлога нисмо у могућности да саопштавамо имена ухапшених лица, али вам могу рећи да су овог пута на мети државе озбиљни нарко дилери који су на самом врху пирамиде“, рекла је Доловац.

„Ма колико мислили да су јачи од државе, то није тачно, нису јачи од државе“, поручила је Доловац, која је похвалила све полицајце и тужиоце који спроводе акцију Гром, напомињући да им подрску пружа Биро за координацију службу безбедности.

Директор полиције Милорад Вељовић изјавио је да се у акцији Гром радило на сузбијању растурања наркотика али да су хапшени и они који угрожавају имовинску и личну сигурност, а да је у сарадњи са Тужилаштвом одгворно радила на случајевима 24 спорне приватизације.

УДАР НА СРПСКУ МАФИЈУ

Премијер Србије Ивица Дачић рекао да је акција „Гром 1“ усмерена на унутаршњу дилерску мрежу која наступа онда када дрога већ стигне у нашу земљу.

Вељовић је на заједничкој конференцији за новинаре у Влади Србије рекао да је све рађено на основу закључака Бироа за координацију рада служби безбедности. Он је прецизирао да су у оквиру Грома ухапшена и четири страна држављанина због разбојништва на територији Србије. Говорећи о сарадњи полиције, Тужилаштва и осталих у акцијама борбе против корупције и криминала Вељовић је поручио да „нема задатка који не можемо заједничи да реализујемо“ и поручио да се са Громом неће завршити та борба.

Министар правосуђа Никола Селаковић изјавио је да се на многе случајеве који се сада решавају, као што су те 24 приватизације, чекало годинама. Он је рекао да није било акције Гром и решавања 24 случајева спорних приватизација не би имали чиме да се појаве пред медије и истакао да то управо представља део реформе правосуђа који ће грађани поздравити и која ће се наставити. Селаковић је на питања о спрези појединаца из органа власти, конкретно правосуђа, са криминалом рекао да су разрешавани тужиоци али и судије које су осуђене правоснажно за кривична дела корупције.

Претходна Акција „Гром“ је спроведена 6. децембра.

У акцији „Гром“ је заплењено много оружја, а процесиуране су 274 особе. Републичка јавна тужитељка Загорка Доловац рекла је да тада да акција „Гром“ и даље траје.

„Процесуисрано је 274 лица, било је и помало среће што није све проваљено, па можете да их гоните за држање и поседовње оружја, ако нисте нашли дрогу, пронађено је 21.238,82 грама дроге, највише хероине, марихуане, хашиша, кокаина, 9.941 дрога у таблетама, 220 милилитара опојне дроге у течном стању, читава лабораторија и количина дроге за коју још није утврђено која је врста“, истакао је први потпредседник владе Александар Вучић прексиноћ у парламенту, одговарајући на питања посланика.

Вучић је успех акције „Гром“ приписао чињеници да први пут информације о једној таквој операцији нису унапред „процуриле“.

Привођења у Београду, Краљеву, Рашкој, Врњачкој Бањи, Нишу…

У данашњој акцију „Гром 1“ на подручју Србије одређена је мера задржавања до 48 сати за 124 осумњичене особе, тужилаштву је спроведено седам лица, одузето скоро 20 килограма различите врсте дроге, више од 50 врста различитог оружја, пронађено је шест особа по потрагама, расветљено осам кривичних дела.

Одузето је 19.540,02 грама кокаина, хероина, марихуане и дроге амфетаминског типа, 938 таблета синтетичких дрога, 63 пакетића хероина, 72 пакетића марихуане, пакетић хашиша, пакетић кокаина, четири бочице метадона, саопштио је МУП Србије.

Заплењено је 16 вагица за прецизно мерење, пет лабораторија за производњу марихуане са 200 стабљика и 30 тегли са осушеном марихуаном, 31 пиштољ, 23 пушке без дозволе, пиштољ-оловка, 3.177 комада муниције, наводи се у саопштењу.

У акцији је, како се наводи, одузето 504 грама пластичног експлозива, једна детонаторска каписла, штапин, једна бомба, 74.000 евра, шест аутомобила високе класе у власништву дилера дроге, три возила и два комби возила са фалсификованим ознакама.

Полицијски службеници Управе криминалистичке полиције ПУ за град Београд су у оквиру акције „Гром 1“ извршили претрес 217 станова и том приликом пронашли и одузели око четири килограма опојне дроге марихуана, око 150 грама хероина, 96 ампула тродона и мању количину кокаина и амфетамина, а полицијско задржавање одређено је за 24 лица.

У акцији у којој су учествовали и припадници Специјалне антитерористичке јединице, Противтерористичке јединице, Жандармерије и Интервентне јединице 92, пронађен је и један револвер, четири пиштоља, три ваздушне пушке и један ваздушни пиштољ, као и 421 комад метака. У наведеној акцији одузета су и три моторна возила за која се сумња да представљају предмете кривичног дела, саопштио је Биро за сарадњу с медијима МУП-а.

Због сумње да су учинили кривична дела, полицијско задржавање је одређено за 24 лица, два лица су спроведена надлежном Јавном тужиоцу, а против седам лица ће бити поднете кривичне пријаве у редовном поступку.

Међу 24 лица су и И.Д. (29), В.В. (35), Л.М. (35), ДЈ.И. (57), В.К. (25), А.К. (25), Б.С. (32), П.У. (31), Е.Н. (30), Р.Р. (51) и В.А. (27), наведено је у саопштењу.

На подручју Краљева, Рашке и Врњачке Бање у данашњој акцији приведена су 43 лица, а по налогу Вишег јавног тужиоца у Краљеву до 48 сати задржано је осам лица за које се сумња да су извршила кривична дела везана за дрогу и недозвољену производњу, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја.

На овом подручју извршено је 14 заплена опојне дроге и том приликом одузето 182,7 грама супстанци за које се сумња да је хероин и марихуана, 365 комада наркотичких аналгетика, две вагице за прецизно мерење, две пушке, 47 комада различите врсте муниције и два путничка моторна возила, наводи се у саопштењу Полицијске управе Краљево.

Припадници Полицијске управе у Сремској Митровици претресли су 49 локација, пронашли 5.611,48 грама дроге и привели осам особа. За седам особа је, по овлашћењу тужилаштава, одређено задржавање до 48 часова, док је једна особа по наредби суда, упућена на издржавање затворске казне, саопштила је Полицијска управа у Сремској Митровици. Нађено је 5.540,48 грама марихуане, 33,5 грама хероина, 37,5 грама спида, 86 семенки марихуане, 110 таблета са листе опојних дрога, 24 таблете бромазепама и 980 грама непознате прашкасте супстанце која ће бити упућена на вештачење.

Осим дроге, полиција је пронашла и одузела 73.250 евра, 51.000 динара, 350 долара и 930 швајцарских франака, три путничка аутомобила, један револвер, четири пушке и 209 метака различитог калибра, у илегалном поседу.

Одузета је и дробилица за марихуану, две дигиталне вагице за размеравање дроге, два мобилна телефона, пет палица, једна мачета, 750 петарди и 16 килограма резаног дувана.

У акцији „Гром 1“, нишка полиција открила је три лабораторије за производњу марихуане у вештачким условима, 14 особа је задржано, а против две особе поднете су кривичне пријаве у редовном поступку, саопштено је данас из Полицијске управе у Нишу. Полиција је запленила једну пушку, један пиштољ, око 1.000 метака различитог калибра и 40 уметничких слика, чије се порекло утврђује, речено је Танјугу у Полицијској управи.

Полиција је, како се додаје, запленила веће колицине различитих наркотика.

„За 11 месеци полиција у Нишу имала је око 370 заплена, 86 дилера је ухапшено, 51 килограм дроге је заплењен и 940 таблета синтетичке дроге је одузето“, рекао је раније Тањугу начелник ПУ у Нишу Срђан Грекуловић. Он је тада подсетио да је претходној акцији „Гром“ у Нишу претресено 113 места, процесуирано је 16 особа, а осам је ухапшено, заплењена су три пиштоља и одузета два возила.

Због постојања основа сумње да су извршили кривична дела неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога, недозвољено држање оружја и експлозивних материја и зеленаштво, сви осумњичени биће у законском року доведени на саслушање у надлежна тужилаштва.

У саопштењу се наводи да ће у редовном поступку надлежним тужилаштвима бити поднето девет кривичних пријава против девет особа, за кривична дела неовлашћено држање опојних дрога, недозвољено држање оружја и експлозивних материја и недозвољену трговину.

(Б92, Танјуг)