Прочитај ми чланак

ГРЕШКА КОЈУ СВИ ПРАВИМО: Ана Брнабић није премијерка Србије

0

Где сви грешимо кад је у питању Ана Брнабић?

Премијерка Ана Брнабић положила је заклетву… Премијерка Ана Брнабић посетила је Ниш… Премијерка Ана Брнабић изјавила је… Ово су само неки од новинских вести, али то сада није тема. Тема је да сви грешимо када Ану Брнабић називамо премијерка, јер она то није!

Да, добро сте прочитали, Ана Брнабић није премијерка Србије, нити је то некада била. Сви који је тако ословљавају греше.

Не, није овде још један напад на Ану Брнабић, нема ни говора о неком политичком плаћеном тексту како би се оскрнавио лик и дело Брнабићеве. Већ је ствар у нечему потпуно другом.

Тачније Ана Брнабић није премијерка, већ је председница Владе Србије! Многи ће сада рећи зар то није исто?! Није. Према политичкој доктрини која се учи на факултетима председник Владе је много већа функција од премијера.

Тачније према поменутој политичкој науци премијер (франц. премиер), или први министар (франц. премиер министре), шеф је кабинета и предводник министара у извршној грани власти, најчешће у председничком систему. У многим системима, први министар бира и смењује остале чланове кабинета и додјељује положаје унутар власти.

Сад ће многи рећи, па где је проблем, то све ради и Ана Брнабић?

Ипак, наводимо битну разлику да је у мањем броју система, посебно у полупредседничком систему, први министар само службеник који руководи цивилним службама и извршава налоге шефа државе.

Појам премијер долази од француског „премиер министре“, што значи „први министар“. Историјски посматрано, први премијери нису били доминантне личности у влади, већ су краљеви њима управљали, па су премијери само били први међу једнакима, углавном веза владе са монархом.

Права улога премијера, по доктрини може се видети у Француској, где је „главни човек“ у држави председник Емануел Макрон, а премијер је ту да извршава његове налоге.

Ту долазимо до главне зачкољице. Пошто је Србија одлуком црногорског народа на референфуму 21. маја 2006 године, поново постала независна држава. Донет је Устав 2006. године којим је политички живот у Србији одређен као унитарни (постоји само једна, централна власт која је носилац државног суверенитета), са вишестраначким системом (више политичких партија се надмеће за власт), непосредним изборима (народ директно бира своје представнике/це изласком на изборе и давањем већине гласова).

Према томе „најважнија функција“ у Републици Србији и у извршној власти је председник Владе Србије.

Влада је, према Уставу Србије носилац извршне власти у Републици Србији. Она утврђује и води политику, извршава законе и друге опште акте Народне скупштине,

доноси уредбе и друге опште акте ради извршавања закона, предлаже Народној скупштини законе и друге опште акте и даје о њима мишљење кад их поднесе други предлагач, усмерава и усклађује рад органа државне управе и врши надзор над њиховим радом, врши и друге послове одређене Уставом и законом.

Због свега тога горе наведеног јасно је да Ана Брнабић није премијерка већ је њена улога много значајнија – она је председник Владе Републике Србије.

У нововјековној Србији први човек владе носио је различите титуле. До 1861. године зван је књажевски представник, у периоду 1861—1903. био је председник Министарства, а од 1903. до 1918. године председник Министарског савета.

Иста титула задржана је и у међуратној југословенској влади. После Другог светског рата први човек је председник Владе до 1953. године, када постаје председник Извршног већа. Титула председника владе враћа се 1991. године.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!