Прочитај ми чланак

Грађани скупљају новац за Храм, а Селаковић га распоређује

0

Секретар председника Србије Никола Селаковић, од 2018. године је део комисије која одлучује на који начин ће се трошити новац који држава донира за завршетак радова на Храму Светог Саве. Поред Селаковића, у раду овог црквеног тела учествује и владика Стефан Шарић, којег је студент Академије СПЦ Марко Жарков оптужио да је умешан у његову отмицу.

Селаковић је на ову позицију постављен као представник Председништва Србије, а управо његов шеф Александр Вучић недавно изјавио како је само у последње три и по године у изградњу Храма Светог Саве у Београду, држава уложила 43 милиона евра, што је највише у претходних 50 година.

ФОТО: Српскa Православнa Црквa

“Ја сам поносан на то што смо као држава могли највише да помогнемо. То је народ дао, јер је држава била ефикасна, десетоструко снажнија него што је била 2012, 2005, 2000, 1985. године и било кад у својој прошлости од 1945. године па на овамо”, рекао је Вучић недавно приликом обиласка радова на Храму са патријархом Иринејем.

Поменути новац је пристизао управо у периоду кад је члан комисије постао Никола Селаковић, чија су задужења, на основу документације до које наш портал дошао, била и да одлучује коме ће бити додељена средства за уређивање унутрашњости Храма.

“Селаковић, заједно са владиком Стефаном, којег је студент оптужио за отмицу, управља комплетним процесом обнове Храма Светог Саве. Апосолутно су укључени у сваки посао и ништа не може да прође мимо њих”, наводи извор Нова.рс из Српске православне цркве.

Погледајте документ који потврђује учешће Николе Селаковића у раду комисије за завршетак радова на Храму Светог Саве:

Међутим, Селаковић није једини представник државе који је учествовао у обнови Храма Светог Саве. На основу документације до које је дошао наш портал, може се видети да су у обнови Храма учествовали и генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић, као и Драган Шкрињар, који је такође био у својству представника Председништва Србије.

“Надлежност комисије у којој се налази Никола Селаковић је да располаже новцем који држава донира за завршетак радова на Храму Светог Саве. Он је у ту управо као представник државе, односно власти. Да ли је било неопходно да он ту стварно буде – то не знамо”, наводи извор нашег портала.

Трагом ових информација, портал Нова.рс је покушао да ступи у контакт са Николом Селаковићем, како бисмо га упитали да нам појасни своју улогу у поменутој комисији. Међутим, до објављивања овог текста нисмо добили одговоре на наша питања. Поред Селаковића, питања су упућена и Вељку Одаловићу, али нам ни он није дао одговоре.