Прочитај ми чланак

Госпођа министарка: Србија није на евроазијском континенту!

0

Министарка без портфеља, задужена за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић покушала је да објасни зашто је пут према ЕУ једини могући избор Србије.

Министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да су европске интеграције Србији пружиле стабилност, а отварање поглавља значи да смо у одређеној области успели да достигнемо европске стандарде.

Она је рекла да се глас Србије као земље-кандидата чује и уважава.

„Можемо да лобирамо, да представимо себе. Ево видите у последњих неколико дана колико дипломатских активности смо имали које су у нашем интересу, од спречавања формирања војске Косова, што би заиста било крајње нелегално и нелегитимно, до заштите наших интереса, који се тичу ЗСО кроз Бриселски дијалог“, истакла је Јоксимовић говорећи о значају ЕУ интеграција.

Она је за Глас западне Србије оценила да само број поглавља не значи ништа, али да оно што јесте значајно, то је да свако од тих поглавља покрива неку важну област живота од пољопривреде, уређења стандарда у оквиру владавине права, правосуђа, борбе против корупције.

На питање о подршци евроинтеграцијама, Јоксимовић је рекла да су људи заинтересовани за бољи живот, подсетивши да је стопа незапослености битно смањена у последњих неколико година и то са са 25,6 на 13 одсто.

Она је истакла и да је ЕУ наше природно окружење, „јер Србија није на евроазијском континенту, ни у Америци – већ у Европи“.

„Ми смо релативно мала, али за регион и за овај део Европе важна земља. И то сви у ЕУ знају“, рекла је она додајући да ЕУ није апстрактна творевина са администрацијом у Бриселу.

Упитана да ли би о уласку у ЕУ грађани требало да одлуче на референдуму, она је рекла да то није спорно и да ће грађани о томе одлучити.