Прочитај ми чланак

ГОЈКОВИЋ БЕЗОБРАЗНО: Не може седница о Космету, не дам да нападају Вучића

0

Председница Скупштине Србије: Нећу допустити расправу само да би се вређали Вучић и Брнабићева. Неки су предуго у влади

Седница о КиМ биће одржана када будемо имали одређене назнаке компромисног решења о којем ће парламент рећи своје мишљење. Желим озбиљност, а не да само покажемо како постоје политичари који се слажу са онима у Приштини да Србија не треба ништа да добије. И да расправу користе да вређају председника Александра Вучића или премијерку Ану Брнабић.

Овако у интервјуу за „Новости“ – на питање да ли је дошло време да се у парламенту полемише о преговорима Београда и Приштине – одговара Маја Гојковић, председница Скупштине.

* Викенд су обележиле Тачијеве провокације, разговори наше и албанске стране су турбулентни. Можда би било корисно чути мишљење посланика?

– Политичари из Приштине провоцирају Београд који улаже напоре да постигнемо компромис и желе да анулирају нашу посвећеност проналажењу решења због стабилизације региона. Желе статус кво, што никоме не доноси корист. Посланици који се налазе у различитим клубовима, а данас подржавају Савез за Србију одбили су позив председника за унутрашњи дијалог о КиМ. Показали су да друго решење немају, осим оног када су намерним деловањем потпомогли независност Косова, погрешно поставили питање пред МСП, изместили питање КиМ из УН, где има много више разумевања за наше ставове, у ЕУ.

* На последњем Главном одбору СНС Вучић је најавио промене у партији. Поменуо је и да ће се повући…

– Ванредни конгрес је 2019. и то ће бити припрема за редовне изборе 2020. године. Његова визија је да треба неко други да дође на чело странке. Сматрам да он треба да остане, а да до других промена и подмлађивања странке мора да дође. Вучић својим ауторитетом добро спаја наше различитости и не видим ко би могао да буде алтернатива њему.

* Лидер СНС критиковао је чланове, али и партнере да нису довољно бранили премијерку од напада…

– Неки је нису бранили уопште и нису осудили бруталан напад као ни језик мржње усмерен према свим женама које се усуде да се баве политиком. Позивање на силовање и позив народу да то гледа је нешто најгоре што сам чула за 28 година бављења политиком. Имате оне који се често оглашавају на тему родне равноправности, а сада их нигде није било.

* Мислите на Зорану Михајловић?

– На све којима је упућена критика. Сада се видело ко води пиаровску борбу за равноправност жена, а ко то суштински и мисли. Права борба не подразумева лепе говоре и конференције, а онда се не ради ништа. Када се десио физички напад на мене у кабинету многи су ћутали.

* Да ли је на ГО СНС реконструкција владе била поменута?

– Не. Али председник је критиковао неке министре да нису ту само да би се сликали, зивкали новинаре да изаберу најлепшу фотографију већ морају суштински да заговарају политику владе. Мој закључак је да неки од њих предуго седе у влади. Можда би требало да се одморе.

* Опозиција се жали да им је ускраћено право говора и да их често кажњавате…

– Ретко се виђамо са опозицијом јер их мрзи да долазе. Имали смо прилику да видимо да Балша Божовић из ДС израчуна када би требало да говори, па је стигао у седам по подне, али смо били завршили. Време за дискусију сразмерно је броју гласова које су од грађана добили на изборима.

* Замерају и не могу да дођу на ред и поставе питање министрима?

– Колико год посланика да стигне да постави питање сваког последњег четвртка у месецу, однос је пет према један или седам према један, у корист опозиције. Они су се поцепали, па су само из ДЈБ створена три клуба, па онда иду представници Зорана Живковића, па они из Савеза за Србију… Евентуално стигне Маријан Ристичевић из власти.

* Очекујете ли да ће део украдених слика петог октобра 2000. бити пронађен?

– Чак 99 одсто грађана пре изложбе „Уметност која чека правду“ није знало колико је дела нестало. После сведочења бившег запосленог Скупштине да је добио налог тадашњег генералног секретара Милана Лучића да слике превезе у штаб ДОС-а, у Скупштину града, можда дођемо до трагова шта даље. Нећу престати да верујем да ће бити враћене.

МИЋУНОВИЋЕВА ГРЕШКА

Суд је пријаву парламента против непознатих крадљиваца уметничких дела одбацио као застарелу…

– То говори о несавесном деловању Драгољуба Мићуновића, тадашњег председника парламента, који није одмах поднео пријаву. Он је тако изједначио политичке резултате са крађом, не ја. Чињеница да нећу да одустанем изазвала је низ увреда. Рекли су да сам Гебелсова беба. Само да кажем тим необразованим људима: Гебелсова једина веза са парламентом је што је учествовао у спаљивању Рајхстага. Зато мислим да су они пројектовали своју нечисту савест.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!