Прочитај ми чланак

Глобалиста Фон дер Лајен: Не дамо Балкан Русији, стварамо федералну ЕУ

0

Европска унија у будућности је незамислива без Украјине, Молдавије и западног Балкана, који се не могу препустити утицају Русије или Кине, изјавила је у Мадриду председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

„Покушајмо замислити како ће Европа изгледати за неколико година. Можемо ли замислити Европску унију без Украјине, Молдавије, западног Балкана и те делове Европе под утицајем Русије или Кине – немогуће“, казала је Фон дер Лајен на заједничкој конференцији за новинаре са шпанским премијером Педром Санчезом, преноси Хина.

Председница Европске комисије је с већином европских комесара допутовала у понедељак у Мадрид на састанак са шпанском владом, поводом шпанског преузимања ротирајућег председништва.

„Смер пута је јасан и због тога морамо почети да размишљамо о томе како ујединити Европу да би и те земље постале део Европске уније. То су начелне одлуке које морамо донети“, рекла је председница ЕК.

Санчез је истакао да је „проширење на столу“ и да ЕУ мора одговорити на питање како себе види за десет година, додавши да ће морати да се расправља о питањима институционалних реформи, ресурса, заједничке пољопривредне политике и кохезијских фондова, јер Европска унија „мора бити федералнија“.

„Верујем да морамо ићи према федералнијој Европској унији, да морамо делити више политика, више суверености и да морамо наћи заједничке одговоре на заједничке изазове“, рекао је Санчез и додао да је Унија то већ показала заједничким одговором на пандемију и на рат у Украјини.