Прочитај ми чланак

Генерал Предраг Бандић постао члан СНС: Од афере „хеликоптер“ до добродошлице…

0

Генерал Предраг Бандић, који је јавности постао познат након афере "хеликоптер" у којој је 2015. године страдало седам особа, најновије је појачање Српске напредне странке.

„Добро дошао у нашу породицу којој је Србија изнад свега! Председник Извршног одбора Српске напредне странке Дарко Глишић пожелео је данас добродошлицу Предрагу Бандићу у Српску напредну странку“, пише на Инстаграм налогу Српске напредне странке испод фотографије Глишића и Бандића.

Подсећања ради, Предраг Бандић је један од оних који су саслушавани у вези пада транспортног хеликоптера Војске Србије у коме је трагично страдало седам особа на километар од аеродрома Никола Тесла.

Афера хеликоптер

У паду војног хеликоптера погинули су: мајор Омер Мехић, капетан Милован Ђукарић, механичари заставници Небојша Драјић и Иван Миладиновић, лекар новопазарске болнице Џевад Љајић и његов колега анестетичар Мирослав Веселиновић, као и петодневна беба из новопазарске породице Адемовић.

Ова трагедија подигла је јавност на ноге. У транскриптима телефонских разговора које је објавила војска после притиска јавности, између војних официра за време лета и пилота Омера Мехића од 20 часова 13. марта, па све до раних јутарњих сати 14. марта, када је прва породица настрадале посаде обавештена о паду хеликоптера и смрти најмилијих, забележени су занимљиви детаљи. Један од њих је и разговор генераа Бандића и пуковника пилота Гордана Павловића, тадашњег шефа оперативног дежурног тима (ОДТ). У том разговору генерал Бандић саопштава дежурном пуковнику Павловићу да по наређењу министра одбране хеликоптер Ми-17 полеће и да лети према касарни у Рашкој да преузме дете које је животно угрожено, да га пребаци до хелиодрома ВМА. У разговору генерала Бандића и пуковника Павловића који је обављен још неколико пута договарају се око слетања на хелиодром ВМА. Такође, из транскрипта је евидентно да генерал Бандић саопштава да ће министар здравља Златибор Лончар сачекати слетање хеликоптера. Сат времена од полетања хеликоптера трнскрипти наводе разговор пуковника Павловића и Славољуба Јанићијевића, команданта Здружене оперативне команде о томе ко је наредио ангажовање хеликоптера.

Око 22.35 часова хеликоптер је већ пао у близини аеродрома.

Седам месеци после трагедије, Војни дисциплински суд је утврдио кривицу двојице генерала, Ранка Живка због дисциплинског пропуста пропуштања радње на коју је лице у служби овлашћено ради спречавања незаконитости или штете и генерала Бандић за исто дело, као и за прекорачење службеног овлашћења.

Међутим, ову пресуду Виши војни суд је 2016. године укинуо и поступак вратио на почетак. Генерали Живак и Бандић у другостепеном поступку указали су на низ пропуста у истрази, као и на мистериозан нестанак појединих доказа, пре свега аудио-записа и транскрипата разговора посаде и њихових претпостављених. Генерал Живак је пенионисан јуна 2018. када је предао дужност команданта Ратног ваздухопловства, док је генерал Бандић, са места команданта 204. ваздухопловне бригаде пребачен за шефа војне мисије Србије при НАТО пакту, где се налази и данас.

Неколико дана пре објављивања одлуке Вишег војног суда, Више јавно тужилаштво изјаснило се да нико није одговоран за пад хеликоптера и да истрага неће бити покренута. Тако је после 15 месеци истраге стављена тачка на случај хеликоптер, а поред кривичне изостала је и политичка одговорност.

На контрамитингу СНС

Случајно или не, Бандић се недавно појавио и на контрамитингу Српске напредне странке (СНС), где је усликан с министром одбране Милошем Вучевићем, а у друштву колега, генерала Војске Србије Горана Момчиловића, Михаила Зоговића и Бобана Ђоровића. Иако по Закону о војсци не смеју да одлазе на политичке скупове, они су се оглушили о закон, а спорну фотографију објавио је лично министар Вучевић.

“То је срамота над срамотама. Овакве ситуације се никада нису дешавале од деведесетих година. Ја сам десеторици министара био помоћник и то се никада није десило, до доласка Вулина. Тада се све променило. И колега Радић је рекао да су то генерали који су добили чинове од СНС, па се у складу са тим и понашању”, рекао је након тога некадашњи начелник Управе за односе са јавношћу Петар Бошковић.