Прочитај ми чланак

Гебелсове методе, Боске, навијачи, застрашивање! У шта се претворио Нови Сад

0

Неколико стотина младих особа, чак и деце, синоћ је парадирало Новим Садом, и то Улицом Народног фронта на Лиману, месној заједници у којој су на недавним локалним изборима грађани победили СНС кандидате. Предводник чудне колоне, који се камуфлирао капуљачом и маском, махао је заставом са ликом председника Србије Александра Вучића.

Први ред колоне носио је транспарент на којем је писало „Предаја није опција“, док је у потпису било „Унија младих Новог Сада“. Градски одбори Српске напредне странке имају своје „уније младих“, а ова је раније имала јавна обраћања у којима је осуђивала деловање опозиционих партија.

Иако нико није давао изјаве на скупу, окупљене су предводили чланови владајуће партије са Лимана ИИИ и ИВ, из месних заједница у којима су нестраначки кандидати однели победу на недавно одржаним изборима. Скупу је присуствовао и Марко Босанац Боске, власник приватне компаније „Монтоп“, за којег опозиција тврди да је близак сарадник градоначелника Новог Сада, пише 021.

Било је приметно да је међу окупљенима било доста младих који су носили школске ранчеве. Они нису разговарали са репортерима, па није најјаснији разлог њиховог окупљања. Део окупљених, углавном они који су се налазили на бочним деловима колоне, носио је маске, капуљаче и качкете, и покушао да сакрије лице.

– Пред сам Хитлеров крај, Гебелс је извео децу из школа да ратују. Кад су виши официри тражили да се немачки народ поштеди, да нема потребе да се гине залуд, Гебелс је рекао: они су гласали за нас дали нам мандат и нормално је да гину за Немачку, јер предаја никад није била опција – написала је на Твитеру новинарка Татјана Војтеховски, иначе из Новог Сада.

Да ће деца и млади изаћи на улице, шира јавност није знала. За скуп је знало тек неколико медија блиских власти који су се појавили пред почетак шетње. Репортери 021.рс су изашли на терен након што су их грађани обавестили да се на Лиману окупља већи број младих и да није познато о чему се ради.

Шетња се дешава у истом дану у ком је 021.рс објавио текст о томе да су поједини становници Лимана забринути због напрасног осликавања српских тробојки по фасадама овог дела града и након што је Градски одбор Доста је било објавио саопштење питајући „зашто се они који фарбају мурале стиде свог родољубља и то раде током ноћи“.

Грађани који су се обратили редакцији 021.рс указивали су на то да њихове стамбене заједнице нису давале сагласност за фарбање фасаде, те да су тробојке осликаване током ноћи.

Полиције у униформама на лицу места није било, а како се незванично сазнаје, неки од учесника су пристигли аутобусима, који су се паркирали испред зграде НИС-а! На друштвеним мрежама грађани пишу да су млади за шетњу добијали 2.000 динара, као и да то нису прави Новосађани.

Питање у шта се ово претворио космополитски Нови Сад само се наметнуло.