Прочитај ми чланак

Где се крије Миша Банана: Побегао након пада Шарићеве групе

0

Родољуб Радуловић, познатији као Миша Банана, поново је доспео у жижу јавности након што су процуреле информације из једне од највећих светских банки - швајцарске Свис банке и када је откривено сакривено богатство многих клијената који се везују за илегалне послове, а међу којима је и овај Србин. Радуловић се од пада групе Дарка Шарића, коме се суди за шверц 5,7 тона кокаина, налази у бекству, а једна од локација која се помиње као место на коме се крије јесте Јужна Америка - позната као скровиште многобројних српских избеглих криминалаца.

Радуловић је осуђен на казну затвора од 10 година у Београду због шверца кокаина у Јужну Америку. Он је јавности познат као део групе Дарка Шарића, којој се у Србији, али и другим земљама, суди већ годинама. Истрага против припадника групе почела је још давне 2008. године, акцијом „Балкански ратник“. Радуловићу, који је окарактерисан као један од вођа клана, од тада се губи сваки траг.

Миша Банана је, како је утврдило српско Тужилаштво за организовани криминал, био власник прекоокеанских бродова који су превозили дрогу. Ипак, за разлику од многих припадника Шарићевог клана, Радуловић је успео да избегне руку правде.

Практично је нестао, а локација на којој се крије енигма је годинама. Ипак, пре неколико година, тачније 2018., у медијима је као бомба одјекнула вест како је Миша Банана ухапшен због лажног пасоша и то у Рио де Жанеиру. И док се у медијима спекулисало да је заиста Радуловић долијао истражним органима, министарство у Србији о овом хапшењу није добило никакву потврду.

Наводе да се Радуловић крије у Јужној Америци подгрејала је и чињеница да је та локација позната као уточиште многобројних Срба који су довођени у везу са криминалом.

Иначе, како је својевремено открило српско тужилаштво, крајем 2008. и 2009. Радуловић је са сарадницима припремао пошиљку од 1,8 тона кокаина из Аргентине, скривену међу сојом на својим бродовима „Голден” и „Верти”.

Организована је акција да грчка полиција заплени дрогу кад стигне у ову земљу. Међутим, процурела је информација о акцији полиције и дојављена је Радуловићевој екипи, па су кокаин истоварили на рибарски брод у близини шпанске обале и тако избегли да падну у руке полицији.

Састајао се са Дачићем, дружио се са Бранком Лазаревићем

До данас није званично утврђено ко је био „кртица“ у полицији. Радуловић је у то време посетио Београд и састао се са тадашњим министром полиције Ивицом Дачићем и низом његових сарадника, открили су тада тајни снимци ових састанака које је КРИК објавио пре више година.

Радуловић је снимљен како се од новембра 2008. до априла 2009. године девет пута састао са људима из врха Министарства унутрашњих послова – тадашњим министром полиције Ивицом Дачићем, његовим саветником за националну безбедност Ивицом Тончевим, шефом кабинета Бранком Лазаревићем и замеником шефа кабинета Вањом Вукићем.

Међутим, једини „кажњен“ је Лазаревић, док је Дачић преживео овај политички скандал, убрзо након којег је ступио у коалицију са Александром Вучићем.

Подсетимо, Радуловићево име се у жижи јавности нашло након што је тврђено да је имао богатство на рачунима у Свис банци, иако се у том тренутку налази под истрагом. Иначе, тужилаштво је раније открило један рачун Радуловића у Швајцарској, али касно – рачун је затворен годину дана раније. Међутим, Радуловић је имао отворена два рачуна, а за други се до недавно уопште није знало.

Ове рачуне Радуловић је користио за прање кокаинског новца, како тврди српско тужилаштво, али и да би спасио имовину своје компаније која је била под истрагом америчких власти, откривају документа која су прикупили новинари КРИК-а.

Један рачун Радуловић је отворио 2005. и на њему се налазило око 165.000 франака (105.000 евра) у јуну 2006. Други је отворио две године касније и на њему је било готово 3,4 милиона франака (око 2,3 милиона евра) у децембру 2008, откривају процурели подаци.

Банка „Credit Suisse“ отворила је рачуне Радуловићу упркос томе што је пре тога био укључен у низ финансијских малверзација у Америци.

Пре него што се 2000их преселио у Београд, везује се за бројне финансијске афере, када је живео на Флориди, када је за кратак период зарадио милионе долара на берзанским манипулацијама и преварама.

Из медијских писања о њему и из докумената до којих су новинари стигли, може се видети да је Радуловић поседовао фабрику за производњу цемента у Абу Дабију и да је живео на најмање три континента. У Србији је био уважен као озбиљан бизнисмен који се, наводно, бавио и увозом банана. То је уједно и порекло надимка под којим је познат у Србији, а био је и председник Тениског савеза Србије и Црне Горе.