Прочитај ми чланак

Где је нестао Вучић? Сви око њега заражени, њега нема данима у медијима

0

Светски лидери понашају се одговорно у спречавању ширења пандемије коронавируса, дајући прави пример својим грађанима на који начин треба да се понашају у заједничкој борби против ове пошасти. С друге стране, председник Србије Александар Вучић понаша се потпуно у супротности са препорученим мерама чувања сопственог здравља и здравља других, не пропуштајући прилику да критикује народ за непоштовање мера, док он присуствује прославама у затвореним просторијама, али и упорно ћути о томе да ли се тестирао на коронавирус.

Државници којима је у опису посла да се сусрећу са другим колегама из света обавезни су по утврђеном протоколу да се придржавају мера заштите и дисциплиновано воде рачуна о социјалној дистанци, ношењу маске и забрани физичког зближавања.

Српски председник не хаје за ово. Штавише, на сада већ чувеној „корона журци“ у штабу СНС после проглашене победе функционери на челу са Вучићем грлили су се и честитали једни другима.

Министар одбране Александар Вулин, председница скупштине Маја Гојковић и шеф Канцеларије за КиМ Марко Ђурић тестирани су позитивно на корону и сви су били присутни те вечери.

Зато ћемо на неколико примера из света показати како одговорни политичари схватају актуелни проблем који пустоши планету.

Без маске, али свакодневни тест

Амерички председник Доналд Трамп у мају је изјавио да ће се свакодневно тестирати на коронавирус, одмах након што је његов лични помоћник био позитиван.

Он је тада навео да ће се подвргнути свакодневном тестирању, иако је имао врло мало личног контакта са зараженим асистентом.

Говорећи о последњем порасту броја случајева коронавируса у неким државама, министар здравља САД Алек Азар Азар рекао је да грађани морају да преузму одговорност за своје понашање, поручујући да председник Трамп не мора да следи упутства властите администрације.

“Као вођа слободног света он се редовно тестира, јер се налази у врло различитим околностима од нас осталих”, рекао је министар здравља САД.

Сви резултати негативни

Председник Русије Владимир Путин не крије да се редовно тестира на коронавирус. Штавише, о томе јавно прича кад год има прилику.

У недељу је у интервјуу за државни канал Русија 1 отворено рекао да тестирање на корону спроводи веома често.

“Редовно, једном у три или четири дана”, рекао је Путин одговарајући на питање колико често се тестира на корона вирус.

Упитан да ли су резутати били негативни, он је одговорио:

“Хвала Богу, досад јесу”.

Португалац у самоизолацији

Док се у Србији преговорало о томе на који начин се треба борити против коронавируса, за ког су поједини чланови Кризног штаба говорили да је реч о смешној болести, португалски председник Марсело Ребело де Соуса показао је како треба да размишља одговорни лидер државе.

Он је 8. марта отказао све јавне активности и изоловао се у свом дому због ширења заразе. Де Соуса је то учинио пошто је примио групу ђака из школе која је након тога затворена, пошто је једном ђаку дијагностикован вирус ковид 19.

Из његовог кабинета је тада саопштено да он нема никакве симптоме болести, али је одлучио да се самоизолује „како би дао пример превентивних мера“.

Одговорно понашање којим се даје пример својим грађанима дала су и два члана америчког конгреса одмах на почетку пандемије у САД.

Републикански сенатор из Тексаса Тед Круз, иначе један од организатора годишње седнице Америчко-израелског комитета за јавне послове (АИПАЦ) која је одржана почетком марта у Вашингтону, одлучио је да оде у самоизолацију одмах после овог заседања.

Његовим путем пошли су и конгресмени из Аризоне и Џорџије, Пол Госар и Даг Колинс, који су објавили да ће својевољно у карантин отићи након што су били у контакту са двоје Њујорчана који су присуствовали АИПАЦ конференцији, а била позитивна на тесту за коронавирус.

Подсетимо да је овом догађају присуствовао и председник Србије Александар Вучић, који је по повратку из Вашингтона одлучно одбио тестирање, иронично поручивши да ће се тестирати тек када телевизија Н1 два пута репризира филм „Владалац“, документарац о њему.

Руковање са Новаком

Хрватски премијер Андреј Пленковић није се дуго двоумио да ли да се тестира на коронавирус пошто се појавио на тениском турниру Адриа тоур у Задру, где је био у контакту са спортистима за које ће се касније испоставити да су позитивни.

Под притиском јавности, а и дела опозиције, због руковања са српским тенисером Новаком Ђоковићем, Пленковић се тестирао три пута, сам је платио своје тестове, а резултати су показали да је негативан.

“С обзиром на то да обавља одговорну дужност, председник Владе Андреј Пленковић обавио је тестирање на присутност коронавируса. Налаз је негативан”, саопштено је из хрватске владе.