Прочитај ми чланак

Гајић: Европа и Америка знају све о Вучићу, међу њима је пакт

0

Представници Европе и Америке о Александру Вучићу "знају све, али га и даље толеришу, јер је међу њима направљен пакт због једног потписа који је упитан", изјавио је у интервјуу ФоНету председник Правног савета Народне странке Владимир Гајић.

Поводом Вучићеве изјаве да се „неће покорити“ и да „нема рушења државе без страног фактора“, Гајић је у серијалу Квака 23 приметио да су „страни фактори овде опште место и да чак и на формирање владе има утицаја страних фактора, од проруских, до проамеричких“.

У разговору са новинарком Даницом Вученић, то је објаснио на примеру министра одбране Небојше Стефановића за кога каже да, после свега што се дешавало док је био на челу МУП, од Крушика, па надаље, није ни требало да буде министар.

Он је, међутим остао на челу једног од најважнијих министарстава, укључујући и Биро за координацију рада служби безбедности, подсетио је Гајић, коме се чини да то може да се доведе у везу „са тезом о страном фактору“.

Према његовом мишљењу, „Вучић ту чињеницу уважава, имајући у виду и тезе о наводној залеђини коју Стефановић има у Америци, а друго, Стефановић је очигледно дошао до позиције да не може тек тако да буде најурен, као што је најурен на пример Шарчевић“.

Осврћући се на што нико из СНС и државе није гласно изговорио Стефановићво име, иако га таблоиди доводе у везу са завером и паралелним структурама у МУП, Гајић је оценио да нико од њих „не зна шта је Вучић одлучио да чини у вези са Стефановићем“.

Према његовом виђењу, то није знао ни градоначелник Новог Сада када је одговорио да је „објективна одговорност“ Стефановића питање за тужилаштво и судство.

У светлу актуелне борбе против мафије, он је предочио да криминалом у Србији може успешно да се бави само онај ко је у спрези са државним властима, наводећи да је група Вељка Беливука „напредовала“ управо због „контаката са властима“.

У контексту хапшења Беливукове групе, за Гајића је, као адвоката са дугогодишном каријером, најинтересантније питање „зашто све дешава баш сада“.

Како је објаснио, има много разлога због чега се против те групе води поступак, али је питање које је границе прешла после толико времена, „па власт више није хтела да је трпи“.

Позивајући се на лични осећај базиран на адвокатском искуству, Гајић је за наводе о угрожености председника рекао да су у питању „породични проблеми“.

Прислушкивање „измишљена афера“

Није желео да улази у детаљније образлагање, али је уверен да се курс према навијачким групама променио из „породчних разлога“ са чим је довео у везу и аферу прислушкивања председника, коју сматра „измишљеном“.

„Вучић није био предмет прислушкивања, он је упадао у мере, као што су рекли, 1.572 пута“, тврди Гајић, који поставља питање „зашто је себи дозволио да има комуникацију са неким лицима која се по неким судским одлукама налазе под мерама надзора“.

Аргументацију за тврдњу о „измишљеном прислушкивању“ види у изјави министра полиције Александра Вулина да су „они прикупили сву документацију и извештај предали тужилаштву“.

Према његовом објашњењу, када полиција преда извештај тужилаштву, поступка нема, а када полиција сматра да постоје основи сумње да против неког мора да поднесе кривичну пријаву.

Зато је питање за Вулина зашто није поднео кривичну пријаву, јер је подношење кривичне пријаве посао полиције, а не тужилаштва, нагласио је Гајић.

Упитан зашто нико у контексту прислушкивања не помиње одговорност БИА и њених челника Братислава Гашића и Марка Парезановића, он је поновио тврдњу да је то зато „што прислушкивања није ни било“, јер би, у супротном, одмах морали да буду смењени.

Гајић предвиђа да ћемо „нешто“ сазнати „када ова власт оде, јер ће делови тајне службе покушавати таквим информацијама да се закаче за нову власт“.

Он не мисли да се делови БИА приближавају опозицији, али напомиње да „служба“, која деценијама није реформисана, има своје методе рада невидљиве оку посматрача.

За Гајића је необично и то што Дијана Хркаловић, после свега, није службено ни осумњичена, али је уверен да за време Вучићеве власти није важно оно што се стварно догађа у кривичном поступку и на евентуалним суђењима, него је важно само оно што се догађа у медијима.

Цела стварност је претворена у ријалити у којем се „релевантни поступци“ воде у медијима, док се, преко „служби“, у јавности појављују информације са циљем да се изгуби фокус.

Упитан зашто се у овим догађајима окосница проблема смешта у СНС, уз наводе о раздору у партији и завери министара, Гајић је одговорио да Вучић „гради улогу жртве“ и да он, после скоро 10 година на власти, „не контролише баш све“.

Како је протумачио, у Вучићевом окружењу настали су „врло јаки појединци који имају много новца, много утицаја и размишљају о томе да свака власт има неки крај и шта они треба да чине да не би заједно са крајем власти доживели и свој крај“.

То је „психологија пацова“ али је Гајић сигуран да међу њима има озбиљних сукоба који делују као „сукоби унутар мафијашког картела“.

Он процењује да ће Вучић сада изаћи као победник, али је питање колико ће та победа да се одржи, будући да је „ослабљен“, што се види и по свакодневним наступима који делују као да „износи одбрану“.

Гајић све догађаје у вези са организованим криминалом и аферама попут Јовањице, види као „увертиру у распад власти“, јер мисли да у „једнопартијским државама“ једино унутрашњи потреси могу да је уздрмају.