Прочитај ми чланак

Функционери нишког СНС виђени на инциденту са бакљама – негирају да су учествовали

0

Иако су виђени пред бакљаду на Сомборском булевару, која се умало завршила пожаром, функционери Српске напредне странке у Нишу, већник Бранислав Качар и председник Општине Пантелеј Братимир Васиљевић, негирају да су уопште били тамо. Организаторе акције не откривају. Качар каже да у бакљади није учествовао, док Васиљевић тврди да је делио пакете пензионерима.

Више од месец дана су вечери мирне у полицијском часу, а грађани су на своје терасе излазили да аплаудирају онима који се боре са короном. Однедавно праве буку против диктатуре, дувају у пиштаљке и лупају у шерпе.

 

Као и више пута до сада, напредњаци су одлучили да на протесте одговоре, сада бакљама. Синоћ се њихова бакљада умало завршила пожаром. Било је напето и на ивици инцидента.

Уредница Јужних вести Гордана Бјелетић је била на месту догађаја и међу члановима СНС препознала је двојицу функционера – већника за спорт Бранислава Качара и председника Општине Пантелеј Братимира Васиљевића. Ко је био на терасама и у објекту у изградњи Тончев градње из даљине није могла да види. Ипак, чула је и видела Качара како се договара о акцији, а вече пре бакљаде и како са још неким људима обилази градилиште.

Синоћ ми је било јасно да се нешто спрема, када сам видела да испред зграде стиже званични фотограф градоначелника Ниша и зато сам сишла. У згради сам видела Качара и неке људе како причају “биће лудница”. Када сам стајала доле са фотографом, који није хтео да ми каже шта се дешава, ту сам видела председника Општине Пантелеј који је од ове зграде отишао прекопута, одакле смо такође видели да постоје снимци – прича Бјелетићева.

Уследило је паљење бакљи и скандирање против једног од лидера опозиције Драгана Ђиласа. Бакље су бачене на улицу и пале на тенду пиљаре у приземљу, која на срећу није изгорела, јер су комшије са тераса сипале воду и спасиле да се ватра не прошири. Убрзо су дошли и полицајци и ватрогасци.

Иако је виђен и вече пре и у вечери догађаја, већник Бранислав Качар каже да није учествовао у бакљади и да је све испратио са друштвених мрежа, из свог стана.

Не, нисам био, можете да дођете и код мене у стан да видите где живим и где се водим, да проверите. И ја сам чуо гласине, јер чим се нешто деси у мојој згради одмах кажу “а то је Качар”, а нико пита где живи Качар, на којој страни – прича Качар.

Тврди да у акцији није учествовао, да не зна ко је организатор, али да зна ко му је комшиница, те да и она може да провери да тераса његовог стана није на тој страни.

Нисам видео да је умало био пожар, али сам чуо преко друштвених мрежа. Хвала Богу све је прошло како треба, али са мном то нема везе апсолутно никакве и позиција мог стана уопште није на ту страну. По информацијама које имам комшиница моја ваљда ради код вас у Јужним вестима, не знам тачно, па може да дође да види где мени стан гледа – додаје.

Испред зграде из које су паљене бакље и чуло се скандирање напредњака – виђен је и председник Општине Пантелеј Братимир Васиљевић. И он негира да је био на месту инцидента и да је у њему учествовао.

Новинарка: Виђени сте синоћ на Сомборском булевару где је била бакљада и умало је дошло до пожара? Шта се догодило тамо?

Васиљевић: Ко је виђен тамо?

Новинарка: Ви.

Васиљевић: Не ја сам радио друге послове.

Новинарка: Које друге послове?

Васиљевић: Ја сам организовао волонтере да пакете деле до пола 10 увече.

Да ли су управо волонтери који деле пакете синоћ ангажовани у овој страначкој акцији нема одговора.

Новинарка: А ко је организовао чланове СНС и ко је све учествовао?

Васиљевић: Не знам верујте, нисам у току, ја сам до пола 10 био са људима. Звали су ме људи да интервенишем ако нешто треба, ако имају неки проблем и то је то.

Новинарка: А где сте тачно били?

Васиљевић: Ја сам обилазио цео Светог Пантелејмона, немојте да говорите више Сомборски булевар, он више не постоји, навикните се да је то Булевар Светог Пантелејмона. Читавим булеваром смо још делили пакете што су нам остали неподељени и ево нас јутрос поново да завршимо све комплетно и то је то.

Бјелетић каже да пакете није видела.

Одговорност за перформанс који је узнемирио грађане и умало се завршио пожаром за сада нико не преузима. Новинари одговоре траже и даље, а од полиције о инциденту због кога су интервенисали после бакљаде.