Прочитај ми чланак

Форин полиси: Западне силе подељене око начина на који Србија да призна Косово

0

Преовлађујући став у Бриселу је да то треба учинити подстицањем Србије да се одрекне својих захтева по питању Косова, док је администрација Доналда Трампа много флексибилнија

Главни геостратешки циљ на Балкану америчке владе и Европске уније је да Србија призна независност Косова, али су западне силе дубоко подељене око начина на који до тога треба доћи, пише „Форин полиси“.

„Преовлађујући став у Бриселу је да то треба учинити подстицањем Србије да прихвати статус кво и добровољно се одрекне својих захтева по питању Косова – приступ који је влада у Београду упорно одбијала“, наводи се у тексту, преноси Коха.

Администрација америчког председника Доналда Трампа, с друге стране, много је флексибилнија, јер је у прошлости говорила да ће прихватити „свако узајамно прихватљиво решење“, за које се сматрала и корекција граница.

У анализи америчког часописа наводи се да би такав споразум био у супротности са интересима Брисела, па тренутак објављивања оптужнице против Тачија за неке није случајан.

ЕУ је више пута одбијала размену територија, а њен специјални изасланик за дијалог Мирослав Лајчак је нагласио да та идеја „није на дневном реду и не би требало да буде на дневном реду“.

С друге стране, Трампова администрација, чини се, спремна је да подстакне свако решење које би могла прогласити спољнополитичком победом уочи председничких избора у новембру.

Састанак специјалног изасланика председника САД за дијалог Ричарда Гренела са председником Србије Александром Вучићем и косовским председником Хашимом Тачијем је можда за сада отказан, али чињеница да је био заказан требало би да послужи за буђење Брисела, наводи се у тексту.

У протеклој деценији, додаје се, ЕУ је била толико заокупљена својим бројним кризама да није било пуно простора да се позабави Балканом. То повлачење ослабило је утицај Европе у региону, пише „Форин полиси“, преноси Косово онлајн.