Прочитај ми чланак

Фон Крамон:Масовна превара се догодила на изборима у Србији, потребно формирати…

0

Посланица Европског парламента из странке Зелених Виола фон Крамон поновила је данас да се на изборима 17. децембра догодила масовна превара и да сматра да је потребно формирати радну групу која би имала задатак да оде у Србији и покрене процес медијације, јер се опозиција са добрим разлогом жали на изборне резултате.

Фон Крамон је новинарима после седнице Спољнополитичког комитета Европског парламента рекла да све што су представници Европске комисије и Спољнополитичке службе Европске уније рекли мора бити спроведено у дело, а не само да остану „лепе речи“.

Треба да дођемо до предлога како решити питање масовне преваре на изборима 17. децембра, за коју сви знају, али нема конкретне акције, тврди она.

Према речима Фон Крамон, у нормалној земљи, као што је Немачка „или чак Кенија“, опозиција има правне могућности да се жали пред судом, који ће обезбедити да се њихова реч чује.

У Србији смо имали антидатирање у објави резултата избора како би опозиција изгубила право жалбе. То је нефер и неоправедно, констатовала је она и поновила да је потребно да неко из европских институција обезбеди да се права бирача поштују.

Морамо да одемо тамо, треба да прикупимо све чињенице, разговарала сам са бројним учесницима и знам како је превара оркестрирана, како се спремала, али било би добро прикупити те чињенице и објавити их, нагласила је она.

Фон Крамон је подсетила да је Европски парламент имао добар механизам интерпартијског дијалога, али то је дугорочни инструмент, а сада је потребно реаговање „ад хок“.

Ово неће помоћи Србији да се приближи ЕУ, неће донети напредак, казала је Фон Крамон и додала да је проблем и непримењивање медијских закона.

Опозиционим кандидатима није био омогућен приступ медијима и кад видимо шта се догађа после избора, видимо да ситуација није транспарентра, није фер и већина колега није задовољна садашњом ситуацијом, закључила је Фон Крамон.